Акценти
Начало / Политика / Едночасов протест в Плевен срещу откритите в Костинброд бюлетини

Едночасов протест в Плевен срещу откритите в Костинброд бюлетини

На граждански протест излязоха днес в Плевен група представители на граждански движения и политически формации срещу откритите 350 000 бюлетини, открити в печатница „Мултипринт” в Костинброд. Това е опит да се опорочат изборите, заявиха протестиращите.

Бюлетините са открити късно вчера от служители на ДАНС, които са направили проверка в печатницата и са разпитали свидетели, става ясно от съобщение на прокуратурата. В акцията са участвали и служители на МВР. Относно проведени действия по разследването в печатница в град Костинброд, пресцентърът на прокуратурата уведоми, че след получен сигнал и извършена спешна проверка от органите на Държавна агенция „Национална сигурност“, Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпления по чл. 282 НК и по чл. 1б9г НК. На 10 май 2013 г., късно вечерта е извършен оглед на местопроизшествие в сградата на печатница „Мултипринт“ в Костинброд, както и разпити на свидетели, съобщиха от прокуратурата.

В складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12 май 2013 г. До 8 май 2013 г. „Мултипринт“ ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната. Откритите през нощта на 10 май 2013 г. бюлетини са извън тези количества, съобщиха още от пресцентъра.

Разследването по досъдебното производство продължава.  МВР уточни, че по искане на прокуратурата служители на МВР също са участвали в проверката на печатницата в Костинброд. Искането е било на и.д. градски прокурор Роман Василев до главния секретар на МВР Калин Георгиев, съобщават от Дарик радио. Така в Костинброд освен полицаи от местното районно управление има и части на Специализираните полицейски сили.

„Във връзка с изразени съмнения за неправомерно полицейско присъствие около въпросната печатница за времето, през което са печатани бюлетините, МВР уточнява, че съгласно Изборния кодекс, като ведомство осигурява охраната на изборните помещения, изборните материали и дейността на избирателните комисии. Осигурява и охрана на транспорта с бюлетините до областните управи и местата за съхранение“, заявиха от пресцентъра на МВР.

Бюлетините (общо 10 палета) са поставени под засилена охрана, допълниха от прокуратурата.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...