Акценти
Начало / Здравеопазване / Обработката срещу комари да започне навреме, препоръчват от РЗИ – Плевен

Обработката срещу комари да започне навреме, препоръчват от РЗИ – Плевен

Да се проведат навреме обществените поръчки за избор на фирми, които да извършват обработката срещу комари. Тези препоръки са дали от Министерство на здравеопазването и Регионална здравна инспекция – Плевен на общинските кметове в областта. Най-добре е пръскането срещу комарите да започне още през месец април, за да бъдат унищожени ларвите на насекомите, обясниха експертите от РЗИ – Плевен по време на брифинг с медиите.
За миналата година само в две общини в областта е обработвано срещу комари – Плевен и Искър. Крайдунавските общини, където обичайно има най-голямо струпване на насекоми, не са предприели мерки по една или друга причина. Няма конкретен брой колко често трябва да се прави обработката срещу комари, но тя е препоръчителна като една важна превенция за живеещите в района.
Не бива да се забравя и вирусът Зика, който се разпространява интензивно напоследък, напомниха от РЗИ – Плевен. Няма регистрирани случаи в нашата страна, но не е изключено пътуващите в чужбина да се заразят с него. Той се пренася от два вида комари, но опасността при ухапване от комар не идва само от тях, подчертаха от РЗИ – Плевен. Хапещите насекоми носят реален риск от енцефалит и малария, които не са никак безобидни. Именно затова навременната обработка е толкова важна. За да се предпазят пътуващите в рисковите територии, засегнати от разпространението на вируса Зика, Министерство на здравеопазването е публикувало и препоръки на своя сайт.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...