Акценти
Начало / Образование / Оборудваха кабинет по физика и астрономия в гимназията в село Гиген

Оборудваха кабинет по физика и астрономия в гимназията в село Гиген

 P1020505

Оборудваха кабинет по физика и астрономия в СОУ „Асен Златаров” в село Гиген, информират от пресцентъра на Община Гулянци. Средствата са дарени от Николина Маркова, сестра на доктора на физическите науки Ванко Кръстев, който е учил в гимназията от 1966 до 1973 година. Освен това на входа на училището е поставена негова паметна плоча.

Ръководството и колективът на гимназията са организирали честване в памет на изявения учен на 28 март. Всички, ангажирани с инициативата, вярват, че по този начин децата от село Гиген ще растат с добрия пример, че няма значение от къде идва човек, а по какъв път върви и каква диря оставя след себе си.

P1020532

Тържественото откриване на кабинета по физика и паметната плоча са уважени от представители на местната власт, началника на Регионалния инспекторат по образованието Албена Тотева, бивши директори и учители, възпитаници на гимназията, много жители на селото. Почетен гост на празника е сестрата на Ванко Кръстев – Малина Караджова, заедно с близките й.

Честването започва с химна на Република България и химна на училището, който е изпълнен за първи път пред публика. Прочетени са възпоменателни слова за Ванко Кръстев от негови колеги и ръководители от Русия и Италия. Децата от училището се представят с кратка литературно-музикална програма. Паметната плоча е открита от Малина Караджова, след което са поднесени венци и цветя.

В новия кабинет по физика ученици представят атрактивни опити. Всички гости се запознават с детството и ученическите години на Ванко Кръстев чрез мултимедийна презентация и спомени на учители.

P1020539 (1)

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...