Акценти
Начало / Образование / Обновен Център за кариерно ориентиране откриха в Плевен

Обновен Център за кариерно ориентиране откриха в Плевен

 

Зам.-областният управител Мирослав Михайлов и началникът на РИО- Плевен – Албена Тотева, прерязаха днес лентата на обновения Регионален център за кариерно развитие в Плевен. Центърът е създаден по проект на Министерството на образованието и реално осъществява дейност вече две години. Неговата цел е да подпомага учениците при избор на професия и специалност, както и да подпомага усъвършенстването на вече придобити професионални умения, каза при откриването  Албена Тотева.

кирил миланов

Досега по програмата за кариерно ориентиране обучение са преминали близо 19 140 ученици от почти всички училища от общините в област Плевен, информира Кирил Миланов, ръководител на Центъра. Обхванати са ученици от първи до дванадесети клас, разделени в три групи, според възрастта им. Миланов обясни, че при учениците от началния курс целта е да получат представа за професиите и за уменията, необходими за тяхното упражняване, а при по-големите ученици се преследва придобиване на по-задълбочени знания за света на труда и на умения за избор на професия, като при най-големите се набляга и на формирането на умения за планиране на кариерното им развитие. Обръща се внимание също на подготовката на учениците за разрешаване на вътрешни конфликти и запознаване с възможностите за професионална реализация, съобразно потребностите на пазара на труда, поясни още Кирил Миланов.

деца слйнце

При откриването на обновения Център за кариерно развитие музикален поздрав към домакините поднесоха деца от две плевенски детски градини – „Щастливо детство и „Слънце”, и танцовият състав при ансамбъл „Нашенчета”.

Гости на събитието бяха още зам.-кметът на Община Плевен Стефан Петков, Ганка Илиева, експерт от МОН, директори на професионални гимназии в Плевен.

нашенчета

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...