Акценти
Начало / Образование / Обмисля се събарянето на сградата на ОДЗ „Яница“

Обмисля се събарянето на сградата на ОДЗ „Яница“

Има идея за събарянето на ОДЗ „Яница” в Плевен и изграждането на ново детско заведение на нейно място, сподели днес пред медиите председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. Това, обаче, няма как да се случи без подкрепа от страна на правителството, тъй като Община Плевен няма необходимите финансови средства.

Вчера общинските съветници взеха решение ОДЗ „Яница“ да бъде официално закрита от 1 март. Това се налага заради необратими конструктивни деформации по сградата, което е наложило градината да спре да работи още през септември месец миналата година. След геоложко проучване и конструктивно обследване на района са констатирани необратими деформации на сградата. Заключението на специалистите е, че тя не може да бъде използвана повече за нуждите на децата, защото съществува потенциална опасност за здравето и живота им. Според експертите предприемането на строителни-ремонтни работи ще е в обеми, съизмерими с ново монолитно строителство и ще бъде икономически нецелесъобразно. Но дори и да бъдат извършени укрепителни мерки, те няма да дадат пълна гаранция за поведението на конструкцията в бъдеще, смятат още специалистите.

„Плевен има нужда от детски градини, а децата са най-важни. Сградата наистина е опасна и тук не става дума, че някой е хвърлил око на терена, за да строи мол или нещо друг“, категоричен бе Мартин Митев. Той посочи, че към момента никой няма намерения да продава терена и това са само слухове. Единственият обмислян вариант, който се дискутира още от миналата година, е този за построяване на нова детска градина на същото място.

През последните месеци реално детското заведение не функционира, а децата и учителите са разпределени в други градини и ясли.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...