Акценти
Начало / Крими / Област Плевен сред рекордьорите за пияни шофьори зад волана

Област Плевен сред рекордьорите за пияни шофьори зад волана

Област Плевен е сред рекордьорите за регистрирани пияни шофьори зад волана в рамките само на два дни. За това информират от пресцентъра на МВР. В рамките на двудневна операция на ГДНП са установени 158 водачи, шофирали след употреба на алкохол в цялата страна. 111 пък са били са неправоспособните водачи.
Специализирана полицейска операция за контрол на водачи на моторни превозни средства за употреба на алкохол и за правоспособност е проведена от 31 юли до 2 август на територията на цялата страна. Акцията е организирана от Главна дирекция “Национална полиция” с цел контрол над два от най-тежките фактори за тежки пътни инциденти с жертви и ранени.
За двата дни на операцията са проверени водачите на общо 6325 моторни превозни средства. Установени са 106 водачи след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила и 52-ма водачи – след употреба на алкохол над 1,2 на хиляда. Най-много водачи, употребили алкохол са засечени на територията на ОДМВР-Враца – 12 души, за ОДМВР -Благоевград те са 11, ОДМВР- Варна, Плевен и Шумен – по 9-ма.
От ГД “Национална полиция” припомнят, че според разпоредбите на Закона за движение по пътищата, при констатиране на управление на МПС под въздействието на алкохол с концентрация от 0,5 до 1,2 промила предвидената санкция е от 500 до 1000 лева и лишаване от правото за управление на МПС за срок от 6 месеца до 1 година. В случаите над 1,2 промила концентрация на алкохол деянието е съставомерно, като се образува досъдебно производство, а предвиденото наказание е лишаване от свобода до 1 година.
В случаите на установяване на неправоспособен водач, глобата варира от 100 до 300 лева, а в условията на повторно провинение е предвидено наказателно производство и лишаване от свобода до 2 години.
От ГДНП съобщават, че подобни специализирани операции за контрол на водачи на МПС за употреба на алкохол и без правоспособност ще продължават и занапред.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...