Акценти
Начало / Общество / Област Плевен е включена в програмата за ремонт на пътната мрежа

Област Плевен е включена в програмата за ремонт на пътната мрежа

От 10 май – веднага след приключване на пътуванията около почивните дни за Великден и Гергьовден започват ремонти на ключови пътни направления от републиканските пътища. Програмата за ремонт на пътната мрежа бе представена пред медиите от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

Още в края на март и началото на април, веднага щом имаше благоприятни метеорологични условия, започна изкърпването на главните направления, съобщават от АПИ. Първо ще се изкърпят автомагистралите, първокласните пътища, както и най-натоварените участъци от второкласната пътна мрежа. Третокласните пътища са планирани в периода май – юли. Целта е ремонтните дейности да приключат преди началото на активния летен сезон. Предвидено е изкърпване на настилката, отводнителни дейности, почистване на канавки и водостоци, косене и други дейности, свързани с безопасността на движението. Близо 5 млн. лв. са осигурени за текущи ремонти на асфалтовите настилки през април на пътища I, II и III клас. Имаме детайлен план по области на кой път, от километър до километър какви текущи ремонти ще се извършват, подчерта инж. Лазаров.

На интернет страницата – www.api.bg, в секция „Поддържане на пътната мрежа“ са публикувани карти с предвидените текущи ремонти по области през април.

С осигурените с постановление на правителството тази седмица над 119,1 млн. лв. ще бъде извършен превантивен ремонт на пътища в Северна България, ще се предприемат ремонтно-възстановителни дейности и доизграждане на пътни проекти. Ще бъдат ремонтирани направления с голямо стопанско значение и интензивност на движението, подчерта министър Лиляна Павлова.

Ремонтите по републиканската мрежа в Северна България в областите Велико Търново, Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен са на стойност 68 800 000 лв. С тях ще бъдат обновени 198 км. Осигуряването на средства за подобряване състоянието на пътната мрежа в Северна България е част от ангажимента на правителството за привличането на повече инвестиции в тази част от страната и за социално-икономическото й развитие.

За зимното поддържане на републиканските пътища от ноември м. г. до края на зимата, според проверените до момента сертификати, са осигурени близо 55 млн. лв. Около 825 хил. лв. е размерът на санкциите за фирмите, които не са изпълнили възложените дейности с необходимото по договор качество. Глоби са наложени на пътноподдържащите дружества, отговорни за пътищата в 10 области. Това са: Враца, Габрово, Кърджали, Ловеч, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, София и Търговище.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...