Начало / Общество / Областният управител на Плевен уважи тържествата за празника на града в Пордим

Областният управител на Плевен уважи тържествата за празника на града в Пордим

Областният управител на Плевен Ралица Добрева уважи тържествата по повод отбелязването на 39 години от обявяването на Пордим за град. Събитията започнаха с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен в църквата „Свети Димитър”. Светецът е покровител на града и неговите жители. Тържествата по повод 39 години от обявяването на Пордим за град продължиха в местното читалище.

„Пордим е моя съдба, наша съдба”. С тези думи кметът на Общината Детелин Василев започна приветственото си слово към всички жители и гости на града. „Тук сме родени, тук създаваме  семействата си и възпитаваме децата си, тук са костите на нашите предци.  Тук е животът ни. Пордим е съдбата ни”, допълни Детелин Василев. Той обяви и специалната изненада на пордимчани. За първи път от сцената на читалището прозвуча химнът на града. Автор на музика и текста е учителят Здравко Вълчев.

„За мен Пордим винаги е бил и ще остане град – символ на българщината. Тук традициите на българската духовност и култура винаги с много грижа и отговорност са пазени живи, а любовта към тях предавана във възпитанието на младото поколение. Тук войнската чест и героизмът, проявени в борбата за освобождението на България и днес будят сърдечната признателност и благодарност на жителите на този хубав град.”, обърна се към присътващите в препълнената зала на местното читалище Областният управител Ралица Добрева. Тя подчерта, че наред с този силен български дух Пордим е носител на устрема към развитие и уверено върви по своя европейски път.

Препратка между миналото и настоящето на Пордим бе направена ретроспективна мултимедийна презентация, показваща етапите на развитие на града и неговата важна роля в освободителната война.

 Българските традиции оживяха на сцената на читалището с изпълненията на фолклорен ансамбъл „Гайдуница” и малките таланти от училището за народни песни и танци „Св.Св. Кирил и Методий” в Пордим.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...