Начало / Общество / Областният управител на Плевен откри международна кръгла маса по проект за ромите

Областният управител на Плевен откри международна кръгла маса по проект за ромите

Илиян Йончев

Областният управител на Плевен Илиян Йончев откри международна кръгла маса „KOMPASS – професия и работа за ромите”. В нея участват представители на местните власти, държавните институции, неправителствени организации и заинтересовани страни. По време на срещата са представени и обсъдени политиките за интеграция на ромите в Плевенска област в по-широк европейски аспект. По проекта работят сдружение „Развитие на личността и човешките общности” и сдружение „Регионален център за подпомагане на стопанските предприемачи”.

„От началото на тази година с национални средства са подкрепени 10 проекти на неправителствени организации, работещи по темата. За първи път към Министерски съвет ще работят петима роми като консултанти по въпросите на своя етнос. Ще ви припомня, че тази стъпка бе предприета на база на прогнози на Световната банка, че към 2020 година 23 %  от трудоспособното население у нас ще е от ромски произход. Въпреки че в момента като роми се самоопределят едва 5 % от българските граждани, те са най-голямото етническо малцинство в Европа.”, посочи в словото си Йончев.

И добави, че е от изключителна важност обществото за бъде единно и да работи ромите да се образоват, да се реализират на пазара на труда и да заемат мястото си като равноправни граждани със всичките им права и задължения.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...