Акценти
Начало / Общество / Областен медицински съвет свикаха в Плевен във връзка с коронавируса

Областен медицински съвет свикаха в Плевен във връзка с коронавируса

Днес в Плевен заседава Областния медицински съвет във връзка с разпространението на коронавируса. В него влизат представители на болнични заведения от областта, на РЗИ – Плевен и на всички съпричастни към проблема институции.

Засега в България няма доказан случай на заразен с коронавирус, заяви д-р Гарев, директор на РЗИ – Плевен и председател на Областния медицински съвет. Той съобщи за 40 деца от Кнежа, които са под доброволна карантина, след като са се завърнали от Италия. Няколко са и единичните случаи на самоизолирали се човека, които са се завърнали от Китай. При нито един от тези случаи няма проявени симптоми на заболяването, подчерта д-р Гарев и допълни, че в областта няма хора със симптоми, които да очакват резултати от изследвания за наличие на коронавирус.

Зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов беше категоричен, че няма място за паника, тъй като последните данни показват, че заразата с коронавирус не се различава от зараза с грип.  „Само при 5% от заразените с коронавирус заболяването протича тежко и това са възрастни хора или такива с имунодефицит, или хронични заболявания. При 84% от заразените заболяването протича безсимптомно, а при 14% от заразените се проявяват симптоми”, обясни д-р Трифонов.

На днешното заседание на Областния медицински съвет е взето решение да бъдат разкрити допълнително между 80 и 100 легла общо  в болничните заведения в областта, които да бъдат използвани за първична изолация при необходимост преди транспортиране към Клиниката по инфекциозни заболявания към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен. Лекарите в болничните заведения са осигурени с лична защита, гарантираха от Областния медицински съвет.

До дни от РЗИ – Плевен ще осигурят двама дежурни на Фериботния комплекс в Никопол. Закупени са и количества безконтактни термометри.

Днес ще се проведе среща с представители на общопрактикуващите лекари, за да бъдат разяснени още веднъж действията им при съмнение за заразен техен пациент с коронавирус. Още преди седмица общопрактикуващите лекари в областта са получили подробни материали, обясни д-р Гарев.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...