Начало / Икономика / Няма нови случаи на африканска чума в Плевенско за последната седмица

Няма нови случаи на африканска чума в Плевенско за последната седмица

Има тенденция за спиране на разпространението на заразата

Към 24 юли няма нови регистрирани случаи на африканска чума по домашни и диви свине в област Плевен. Това съобщи директорът на БАБХ – Плевен д-р Иван Йорданов на провелото се днес заседание на Областната епизоотична комисия. През последната седмица са били получени няколко сигнала от частни стопани, но взетите проби са били отрицателни. Очакват се единствено резултатите взети от домашни прасета в Искър, уточни д- Йорданов.

На заседанието стана ясно, че във всички общини в област Плевен са проведени информационни кампании във връзка с африканската чума, приключват и задължителните дезинфекционни дейности в обектите с доказана африканска чума.

Според д-р Йорданов взетите мерки дават резултат, като през последните 4-5 дни се забелязва тенденция за спиране на разпространението на заразата. Важно е хората да разберат, че единственият начин да пресечем разпространението на заболяването е да няма свине в личните стопанства, подчерта директорът на Агенцията по безопасност на храните – Плевен.

Доц. Чавдар Филипов от Лесотехническия университет в София, който участва в днешното заседание, съобщи, че се обсъжда дори вариант за различен период от време да бъде спряно отглеждането на прасета в стопанства от типа „заден двор”. Доц. Филипов обърна внимание на това, че африканската чума по свинете е ново заболяване за страната ни и то, освен ветеринарно-медицински проблем, се превръща в социален и икономически значим проблем. Той беше категоричен, че единственият шанс да се спре разпространението му във вътрешността на нашата област и във вътрешността на цялата страна е да се спазват най-строго предприетите мерки. Той не скри, че хората изпитват недоверие към институциите и вече се появяват различни конспиративни теории, но трябва да се знае, че инкубационният период на заболяването е до няколко седмици и привидно здрави животни всъщност са преносители на заразата. Когато има клинична картина вече е много късно, категоричен беше доц. Филипов. Той обясни, че в стопанствата от типа „заден двор”, където няма необходимият санитарно-ветеринарен контрол, е най-опасно, защото освен чрез прасетата вирусът може да бъде пренесен чисто механично чрез други животни, чрез хората и автомобилите.Така заразените животни се превръщат в истинска биологична бомба. Особено опасно е ако такова животно се заколи и вътрешностите му се изхвърлят, без да се заравят. Оставянето на месо във фризера не унищожава, а консервира вируса на африканската чума за месеци, дори години, заяви доц. Филипов. Единствено термичната обработка е сигурен начин за елиминиране на опасността от пренасяне на заразата.

Специалистът беше категоричен, че клането на свинете е най-сигурният начин, че ще се ограничи разпространението на заразата. Той изрази евереност, че стопаните могат да бъдат обезщетени, като се обсъжда идеята това обезщетение да не е само финансово, но и с предоставяне на нови животни.

В заседанието на Областната епизоотична комисия се включиха  лектори и научни работници от Лесотехническия университет (ЛТУ) в София, присъстваха свиневъди и стопани, отглеждащи свине в обекти от типа „заден двор“ от населените места на област Плевен, както и представители на институции, имащи отношение към проблема.

В заседанието участва областният управител Мирослав Петров и зам.-областният управител Татяна Божинова. Областният Мирослав Петров запозна присъстващите със заповедта, с която от днес в област Плевен е обявено бедствено положение заради африканската чума по свинете.

Обявиха бедствено положение в област Плевен във връзка с Африканската чума по свинетеОбявиха бедствено положение в област Плевен във връзка с Африканската чума по свинете

 

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...