Акценти
Начало / Общество / Няколко големи проекта в община Плевен приключват до края на годината

Няколко големи проекта в община Плевен приключват до края на годината

Общо 17 проекта се реализират на територията на община Плевен към първите дни на септември. Това сочи справка от пресцентъра на местната администрация. Сред тези обществени проекти се очертават няколко, които са с особен обществен интерес. Такъв е проектът за изграждане на Многофункционална спортна зала в града, финансиран със средства от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. За залата Министерският съвет отпусна 2 млн. лв., с които да бъде изпълнена първата фаза на проекта, включваща работно проектиране и стартиране на първи етап на строителните дейности. Цялостното изграждане на обекта е на приблизителна стойност 12 809 284.00 с ДДС, като условно е разделен на две фази с прогнозна стойност, както следва: Фаза1 – 2 000 000.00 с ДДС и Фаза 2 – 10 809 284.00 с ДДС. Предвижда се залата да бъде построена на площ от 4 426 кв. м, а разгърнатата й застроена площ да е 6 458 кв. м и да разполага с 3 060 седящи места, както и 12 места за хора с физически увреждания. Проектът бе одобрен през 2014 г., а втората фаза е със срок на изпълнение до 31.12.2015 г.
Сред другите значими проекти са: „Създаване на проектна готовност за участие по Оперативна програма „Региони в растеж” през програмния период 2014 – 2020 г.” със срок на изпълнение до 3 декември 2015 г.; „Обновяване и модернизация на физическата среда, чрез реконструкция на централната пешеходна зона на град Плевен – фаза 2 (Пеещ фонтан, Водни огледала) със срок до 19 декември 2015 г.; „ Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Плевен (за общините Плевен, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Гулянци, Пордим и Искър)” със срок до 28.04.2016г. и обща стойност 27 795 953 лева; „Интегриран градски транспорт на Плевен” със срок до 31.12.2015 г..
По проект „Създаване на проектна готовност за участие по Оперативна програма „Региони в растеж” през програмния период 2014 – 2020 г.” се очаква да бъдат изготвени проектни предложения за реновиране на 12 сгради в Плевен с обществено значение. Сред тях са тези на няколко учебни заведения, зала „Катя Попова” и ЦРД.
Несъмнено един от големите проекти, който вече е към своя край, е този за Интегрирания градски транспорт. Общата стойност на проекта е 23 322 246 лева. По него бяха осъществени въвеждане на интелигентна система за управление на транспортните потоци, изграждане на ново тролейбусно депо, ремонт и разширяване на въздушната контактна мрежа, ремонт на спирки и изграждане на мрежа от велоалеи в град Плевен. До края на годината се очаква да стартират и четирите нови линии на тролеите, които бяха изградени по този проект.
По проекта за модернизация на централната пешеходна зона ще бъде извършен цялостен ремонт на Пеещия фонтан и трите водни огледала. След известно забавяне заради оспорване на процедурите, преди броени дни започнаха и самите ремонтни дейности.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...