Начало / Култура / НЧ „Наука 1927“ – село Брестовец стана на 90 години

НЧ „Наука 1927“ – село Брестовец стана на 90 години

90 години навърши читалище „Наука 1927“ в плевенското село Брестовец. Празникът по случай годишнината в салона на читалището уважиха председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, кмета на селото Радослав Иванов, местните жители, читалищни дейци и приятели.

„Дали 90 години са малко или много е трудно да се каже, защото тази оценка може да даде само историята. Факт е, че за 90 години читалище „Наука 1927“ – с. Брестовец е успяло да съхрани в това красиво населено място българския дух, обичаите и традициите на родния край“, обърна се към присъстващите Мартин Митев. От името на Общински съвет – Плевен и лично от свое име той поздрави читалищното настоятелство и всички жители на село Брестовец и отбеляза, че в малките населени места читалищата са тези, които създават почти целия културен живот. „Всяка годишнина е повод за равносметка, повод за гордост от постигнатото и поглед към бъдещето. Празникът днес е повод и за благодарност към всички вас, който въпреки трудностите успявате с възрожденска всеотдайност и дух да работите в името на читалищно дело. По случай 90-годишнина на НЧ „Наука 1927“ – с.Брестовец пожелавам на всички вас здраве, енергия и бодър дух. Нека успехите съпътстват ежедневието ви и ви носят удовлетворение и радост“, каза в поздравлението си още Митев.

По повод годишнината той връчи на НЧ „Наука 1927“ почетен плакет от името на Общински съвет – Плевен и книги за читалищната библиотека. Едно от изданията разказва историята на Плевенския край.

За историята на читалището и първите читалищни деятели в Брестовец  разказа председателят на читалището Цецка Симеонова, а музикален поздрав поднесоха бивши и настоящи възпитаници на детската градина в селото.

Народно читалище „Наука 1927“ – с. Брестовец е създадено на 16 март 1927. За първи председател на читалището тогава е избран Тодор Андреев, секретар на читалището става Ангел Петров. Началото е трудно, първите артисти на читалищната сцена са предимно местни учители. С годините читалищната база постепенно се подобрява и „Наука“ се превръща в огнище и пазител на културата и българщината.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...