Акценти
Начало / Култура / Носталгичен спомен остави изложбата „Снежно“ в ХГ „Илия Бешков“ (снимки)

Носталгичен спомен остави изложбата „Снежно“ в ХГ „Илия Бешков“ (снимки)

Камерна изложба под наслов „Снежно” бе открита тази вечер в ХГ „Илия Бешков” в Плевен. Първата изложба за тази година включва творби на 20 автори от фонд „Живопис” на галерията. Голяма част от представените творци са членове на групата на плевенските художници и първите имена–радетели за учредяване на дружеството в града, припомни главният уредник на галерията Антония Караиванова при откриването на мероприятието. Тя допълни, че е практика на галеристите в последните пет години първата изложба да е от фонда на галерията. Разбира се, тематиката е и един реверанс към сезона – снежен, нежен и празничен. Част от тези пейзажи носят една носталгия от стария Плевен, каза още Караиванова.

„Всяка от осъществените по темата експозиции до момента е представяла автори, позабравени, оттеглили се в глухото уединение и спокойния сумрак на депата, художници, преоткрили в бялата шир, гора, улица, покриви и хоризонт своя обичаен реален и събуждащ се в бяло пейзаж. Творби, представящи зимата на Дора Бонева и нейните светли и топли калкани, и покриви, отрупани със сняг, зимата на Иван Кънев в Плевен… Всяка от тях малко или много отваря сърцата и ни кара да се надяваме, че ще има и в бъдеще такива творби”, сподели Караиванова. Главният уредник на галерията завърши с напомнянето, че какъвто и да е жанрът, каквато и да е картината, тя винаги ни носи спомен.

На откриването на изложбата присъстваха представители на други културни институции в града, творци и почитатели на изкуството. Началникът на Отдел „Култура” в Община Плевен Стефка Григорова също уважи събитието.

Следваща Предишна
изложба Снежно
изложба Снежно
изложба Снежно

изложба Снежно
изложба Снежно
изложба Снежно

изложба Снежно
изложба Снежно
изложба Снежно

изложба Снежно
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...