Акценти
Начало / Образование / Нормално започна новата учебна година в училищата на община Гулянци

Нормално започна новата учебна година в училищата на община Гулянци

Нормално започна новата учебна година в четирите училища и осемте детски градини на община Гулянци. През летните месеци навсякъде бяха извършени текущи ремонти и освежаване. Най-мащабно обновяване бе направено на сградата на ОУ „Христо Ботев” с. Милковица по проект „Красива България”. Сменена е дограмата, шпакловани и боядисани са класните стаи, поставени са нови улуци, предстои и частичен ремонт на покрива. Стойността на дейностите е 87 115лв. Със средства от общинския бюджет бяха подменени и вратите в училището. В СУ „Христо Смирненски” гр. Гулянци е извършен ремонт на санитарни възли, на котлите на парната инсталация, подменени са радиатори, частично ремонтирани са класни стаи.

Общо 817 деца от община Гулянци прекрачиха прага на родното училище на 15 септември – 80 в ОУ „Хр. Ботев” с. Милковица, 77 в ОУ „Хр. Ботев” с. Брест, 214 в СУ „Асен Златаров” с. Гиген и 450 в СУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци. 72-ма са първокласниците в община Гулянци. Три от училищата започват новата учебна година с нови директори. В Гулянци от края на юли директор е Емилия Кръстева, в Милковица – Галя Данчева и в Брест – Мария Замфирова.

p1110109

След кратка ваканция за извършване на ремонти, почистване и освежаване, новата учебна година започна и за най-малките жители на общината. 262 са децата обхванати в осемте детски градини и една самостоятелна ясла. На задължително предучилищно образование подлежат 5 и 6 годишните, които са 116. Осигурена е задължителната документация и безплатни учебни помагала за тях, отчитат от детските градини.

През последните години няма закрито детско заведение, въпреки демографския срив, защото Община Гулянци поддържа политика на дофинансиране от общинския бюджет на детските градини. В някои от тях пълняемостта на групите е под средната граница  17-18 деца и под минималната посещаемост  12-13 деца, но съществуването им дава възможност за достъп на всички деца до процесите на възпитание и обучение – съществената част от подготовката за училище.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...