Акценти
Начало / Култура / Нона Кръстникова и Мария Русева ще създадат различен концерт в Плевен

Нона Кръстникова и Мария Русева ще създадат различен концерт в Плевен

Мария Русева и Нона Кръстникова

Нона Кръстникова – сопран, и Мария Русева – пиано, ще създадат необикновен музикален празник в Плевен. Камерният концерт „Johnny?!” ще се състои днес, 11 април, от 19 часа в зала „Катя Попова”.

Проектът вече се състоя в София и получи адмирациите на ценители. А промото към него звучи така: „Нали знаете, как човек като се замечтае, в главата му може да се разиграе цял филм. Така се случва и в нашето кабаретно представление: докато композира песен за наближаващия си концерт, пианистката се замисля и…съзнанието й извиква на сцената въображаема приятелка – певица. Докато двете се опознават и мислено се разхождат по улиците на Ню Йорк, Берлин и Париж, времето минава и концертът започва: „Willkommen, bienvenue, welcome…to Cabaret!”

Двете млади дами призовават публиката да остави тревогите си извън концертната зала и да забрави, че животът е разочароващ, защото в концертната зала животът е красив и там няма тревоги.

В концерта ще звучат песните на Бенджамин Бритън, Курт Вайл, Франсис Пуленк, Арнолд Шьонберг и Ерик Сати, а времето на Чарли Чаплин и Великия Гетсби ще оживее. „Но за какво е всичко това? – защото те търсят истината за Джони. Той примамливо надниква между текстовете на песните като се влюбва, разочарова, говори за завоеванията си. А те? – те го обичат, и мразят, и се разнежват, и се ядосват… докато накрая всички се озоват в мечтаната страна от финалното танго „Юкали“.

Нона Кръстникова е позната на плевенската публика със солистичната си изява в прекрасното произведение на Джоакино Росини – „Стабат матер”, което прозвуча величествено в Художествена галерия „Илия Бешков” миналата година. Съпричастна към реализирането на проекта на плевенска сцена тогава беше и Мария Русева, която се изяви като диригент.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...