Акценти
Начало / Икономика / Нов кредит ще спасява „Тибор” от пързалката към фалит

Нов кредит ще спасява „Тибор” от пързалката към фалит

„Тибор” се оказа поредното общинско дружество, което е застрашено от фалит. Това стана ясно на сесията днес, на коятоизп.-директор на „Тибор” – Делчо Янков, внесе заявление за сключване на договор за рефинансиране на инвестиционен кредит, както и за учредяване на договорна ипотека върху имот, собственост на фирмата в полза на банката – кредитор.

Близо час продължиха дебатите по предложението, като те бяха провокирани от изказването на съветника от БНД Георг Спартански, който попита защо се налага това рефинансиране за дружество, което е било с добри финансови резултати до края на миналата година. Спартански поясни, че принципно от тяхната група не са против подобна стъпка, стига искането да е придружено с ясни мотиви и зададе въпроса защо не се търси вариант да се предоговори кредитът с банката, която го е отпуснала.

Става въпрос за 1 млн. 100 хил. лв. инвестиционен кредит, изтеглен миналата година, с гратисен период от шест месеца, чийто срок изтича сега. Оказва се, че дружеството е изправено пред дилемата дали да плаща заплати и данъци, или да покрива задълженията си по кредита.

Според предоставената от изп.-директор Делчо Янков справка за финансовото състояние на дружеството, месечните приходи от ремонтираната част на пазара са в размер на около 5 000 лв., а лихвите по кредита са 6 000 лв., главницата – 14 100 лв. В края на 2010 г. дружеството е дължало на доставчици 120 000 лв., а в края на 2011 г. сумата вече е 303 000 лв. Печалбата на „Тибор“ за 2010 г. е 140 000 лв. и едва 1 400 лв. за миналата година. Имаме налице трикратно завишаване на задълженията и стократно намаляване на печалбата, анализира цифрите г-н Янков и допълни, че дружеството се намира в условие на дефицит от около 30 000 лв., след като задълженията на дружеството към момента са 198 183 лв., а вземанията – 150 000 лв. Първите потърпевши в тази ситуация са работниците на дружеството, които са взели ноемврийските си заплати в средата на януари, а декемврийските си още не са получили.

Съветници направиха аналогия с друго общинско дружество – „Автобусни превози”, защото с този ипотечен кредит „Тибор” изведнъж от печелившо става губещо предприятие и тръгва по пързалката към фалита. Според Владислав Николов от ГЕРБ, „Тибор” се намира в ликвидна криза и целта на предложението е да се даде глътка въздух на общинската фирма. „Вторият етаж на пазара е празен, защото бяха изгонени всички наематели. Ако кредитът бъде предоговорен и се удължи гратисният период с евентуално сваляне на лихвите, новото ръководство на общинското дружество ще може да търси нови наематели и по този начин да увеличи приходите си, за да има финансов ресурс за покриване на кредита”, обясни Николов.

Дългите дебати дадоха основание на Стефан Ганев от БНД да поиска предложението да бъде върнато за доразглеждане в комисиите, но съветниците не го приеха и се стигна до решението за рефинансиране на инвестиционния кредит с цел да се оздрави финансовото състояние на „Тибор”.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...