Акценти
Начало / Здравеопазване / Нов и модерен ехограф в ДКЦ „Авис Медика” – Плевен

Нов и модерен ехограф в ДКЦ „Авис Медика” – Плевен

Мамографията и ехомаграфията са най-често използваните методи за профилактика и диагностика на заболявания на млечната жлеза.

Еластографията е съвременен, неинвазивен (без проникване в тялото) метод, който надгражда класическата ехография. Тя оценява деформацията на тъканта, чрез предоставяне на информация за еластичността. Подобрява възможностите за разграничаване  между доброкачествени и злокачествени процеси. Използва се и за преценяване на необходимостта от биопсия.

Принципът на еластографията, наричана „виртуална палпация”, е да изобразява и измерва деформацията на тъканите.

Еластографията подобрява точността и специфичността на ултразвуковия преглед на гърдата. Предоставя информация за образувания  на гърдата в допълнение към класическата ултразвукова и мамографска диагностика. Известно е, че злокачествените образувания обикновено са по-твърди от доброкачествените. Еластографията е метод, при който чрез лека механична компресия и специален софтуер се визуализира структурата  на меките тъкани и измерването на ефекта форма-деформиране. Осъществява се в реално време от ръката на самия изследовател. При приложение на външен натиск  меките тъкани се деформират,  докато твърдите се изместват като цяло.  Програма  автоматично построява цветна карта  и сравнява еластичността на посочените зони. Меките и твърдите тъкани се изобразяват в различни  цветове. Картите показват разпределението на твърдостта на тъканта в различни цветове.

Апаратът, с който разполага Авис Медика, е на фирмата GE – LOGIQ P7. Оценката се прави въз основа на цветна скала.

Картите или изображението  показват разпределението на твърдостта на тъканта в цветови код.   Когато се установи ненормална твърдост  в определена област от интерес, могат да се измерят стойностите на максималната и средната твърдост. Апаратът позволява автоматично измерване и описание на образуванията. Той има възможност за възпроизвеждане и сравнение на образи от предишни изследвания.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...