Акценти
Начало / Крими / Нов вид „катастрофи” на мода в Плевен /обновена/

Нов вид „катастрофи” на мода в Плевен /обновена/

От Областната дирекция на МВР в Плевен предупреждават водачите на автомобили да бъдат особено предпазливи, защото в града зачестяват случаите на нов „бизнес” – деца се мятат под колите или умишлено пресичат неправилно, за да предизвикат пътно произшествие и да изнудват шофьорите.

Схемата се наблюдава от десетина дни със затопляне на времето. Избират се оживени улици като се използват пиковите часове, когато има голяма интензивност на различни автомобили, когато се включват мотори, велосипеди. В организираните групи са включени предимно малолетни деца, придружени от жени – техни роднини, познати, близки, които се укриват наблизо. Децата внезапно излизат на пътното платно, а водачите на автомобили, притеснени че са допуснали пътно произшествие, излизат от колите. Тогава те биват нападнати от група жени, главно от ромски произход, които започват да ги предизвикват с крясъци, с обидни думи, заплашват, че ще има съдебно дело за това, което са предизвикали. В следващ момент групата започва да убеждава водачите, че няма да сигнализират в КАТ и няма да търсят от тях нищо, ако заплатят на място. Започва договорка за това каквито пари има в момента шофьорът, да ги даде.

За този 10-дневен период са регистрирани няколко такива сигнала. Първо групата е била на ул. „Дойран” в Плевен, след това са се преместили на едно от най-оживените кръстовища – на ул. „Шипка” и бул. „Христо Ботев”. В момента, в който се сменя светлината вълна на светофара и водачът трябва да потегли, той тръгва с много ниска скорост. Тогава детето знае, че е пазено, защото водачът се движи с 5-10 км/час и то буквално се хвърля пред гумите върху асфалта. Обикновено няма свидетели, защото шофьорите на другите автомобили се изтеглят и тогава започва сцената с договорките с викове между шофьора, непълнолетното дете и жените.

Подобна инсценирана на 25 април катастрофа обаче завърши със средна телесна повреда на 8-годишно момче. Около 11.50 часа на улица „Неофит Рилски” лек автомобил „Мазда”, управляван от 42-годишен мъж от Плевен, е блъснал неправилно пресичащ 8-годишен пешеходец. От удара е причинена средна телесна повреда на момчето – то е със счупен ляв крак. Детето е настанено в Клиниката по ортопедия за лечение, без опасност за живота. Алкотестът на водача е отрицателен, а по случая и образувано досъдебно производство.

От полицията напомнят на водачите при инсцениран пътен инцидент да се опитат да запомнят номерата на автомобили, които са около тях или да търсят свидетели от пешеходците. Подобни случаи трудно се доказват в съда, а всеки водач може да бъде провокиран. Това е нов „бизнес”, схема, с която ромски семейства се опитват да рекетират и да припечелят пари, допълват от МВР.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...