Акценти
Начало / Общество / Ново общинско предприятие се предвижда да стопанисва зоопарка и приюта за кучета

Ново общинско предприятие се предвижда да стопанисва зоопарка и приюта за кучета

Кайлъка 3

Ново специализирано звено на Община Плевен  – „Еко-зоо комплекс”Кайлъка”, предстои да бъде създадено след решение на Общински съвет  Плевен. Това става ясно от публикуван на  сайта на Общината Правилник за организацията и дейността на новото общинско предприятие. То ще има предмет на дейност стопанисване на общински приюти за безстопанствени кучета, кастрационни центрове и клиники на територията на Община Плевен; залавяне, подслоняване, ветеринарно обслужване на безстопанствени кучета и други дейности, предвидени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закона за защита на животните, наредбите към тях и нормативните актове и решения, одобрени от Общински съвет – Плевен. Новото общинско звено ще управлява и поддържа зоопарка, като ще отговаря за отглеждането, изхранването, ветеринарното лечение на животните. В неговите правомощия ще е още запазването на редки видове животни, подобряване на колекцията от животни с цел запазване на генетичния фонд, както и поддържането на наличните съоръжения на зоопарка. Същото общинско предприятие ще може да организира атракционни и културно-развлекателни мероприятия. В Правилника е записано още, че в предмета на дейност се включва и изработка на художествени пана, плакати, рекламни елементи, вътрешни облицовки от дърворезба, скулптурни фигури от бронз, мрамор и пластмаса, украса и др.

Общинското предприятие комплекс „Кайлъка” ще се финансира от бюджета на Община Плевен и всички приходи от дейността му ще се внасят в общинския бюджет.

Предвижда се в общинското звено да работят 28 човека. То ще се ръководи от директор, назначен от кмета на Общината. Неговата дейност ще  бъде подпомагана от ръководителите на зоопака, Приюта за кучета, атракционните дейности и от ръководителя на рекламно-информационни дейности и художествена украса. 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...