Акценти
Начало / Култура / Нови ударни инструменти за Музикалното след третото издание на Фестивала за маримба

Нови ударни инструменти за Музикалното след третото издание на Фестивала за маримба

фестивал за маримба
Концерт на ансамбъл „Акцент“ и Василена Серафимова по време на Втория фестивал за маримба и ударни. Снимка: архив infopleven

 

В началото на месец юли Плевен отново за седмица ще бъде столица на ударните инструменти. От 2 до 7 юли градът ни ще бъде домакин на Третия фестивал за маримба и ударни инструменти, който се организира с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”. Това ще даде възможност за закупуване на нови ударни инструменти – маримба, вибрафон, глокеншпил и чинели, които ще допълнят и обновят наличния инструментариум в нашето училище, каза за infopleven Августина Серафимова, организатор на фестивала и преподавател в НУИ „Панайот Пипков”.

В аванс от Августина Серафимова научихме, че в тазгодишното издание на фестивала са предвидени  общо пет концерта: на перкусионен ансамбъл „Акцент” на открито; на Майкъл Бърит; на дуо „Elegance” – Дейвид Фридман/ Петер Венигер, на дуото „Класика и джаз” – Василена Серафимова/Тома Енко; на Жан-Батист Льоклер и Светослав Стоянов. Фестивалът ще завърши със заключителен концерт на участниците в майсторските класове.

В рамките на фестивала  майсторски класове по ударни инструменти ще проведат Майкъл Бърит, Дейвид Фридман, Жан-Батист Льоклер, Светослав Стоянов и Василена Серафимова, както и по джаз импровизация с Тома Енко, научихме още от Серафимова.

Ще припомним, че след второто издание на фестивала Музикалното училище в Плевен се сдоби с нови инструменти за класа по перкусии – вибрафон, четири професионални тимпани, два ксилофона, един концертен барабан, инструмент там-там. А след първото издание, беше купена нова маримба.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...