Акценти
Начало / Общество / Нови възможности за развитие получиха връзките между Никопол и израелския град Цфат

Нови възможности за развитие получиха връзките между Никопол и израелския град Цфат

Никопол

От  23 до 27 февруари 2014 год. на официално посещение в Израел бе делегация от Общинска администрация Никопол, ръководена от кмета на Общината -Емил Бебенов. Визитата бе осъществена по покана на кмета на побратимения на Никопол израелски град Цфат и Главния равин на Еврейския център „Хабат – Любавич„ в България – рав Йосеф Саламон, информира Анелия Димитрова, директор на дирекция  в Община Никопол.

Пътуването  е резултат от подписан през 2012 г. договор за сътрудничедтво между двата града, чиято главна цел е обсъждане на възможностите за изграждане на  къща-музей на късно-средновековния богосолов и особено почитан равин Йосиф Каро, живял в Никопол и Цфат през 16 век. Важен момент от договора е и бъдещото развитие на религиозния и културния туризъм,  и установяване на  бизнес контакти между Никопол и Цфат.

Именно тезивъпроси са обсъдени в Тел Авив на официална работна среща с представители на Общинския съвет в Цфат и ръководството на града, както и с представители на българската общност. Срещите са  организирани с помощта и личното участие на посланика на Република България в Израел – Негово превъзходителство Димитър Михайлов.

На 25 февруари 2014г., делегацията, придружавана от посланик Михайлов бе на официална среща в град Цфат с кмета Илан Шохад и ръководството на града. На  26 февруари 2014 г. представителите на Никопол посетиха къщата-музей и гроба на рав Йосеф Каро.

Именно тук в древния Цфат , кметът на Никопол обяви решението на Общината да изгради музей на Йосиф Каро. Музеят ще бъде изграден в близост до мястото, където се е намирал неговият дом и синагога в града. За възстановяването на сградата в близък до оригиналния й вид, ще помогнат и запазените  снимки от 19 век.

Кметът на Цфат – Илан Шохед декларира, че общината ще окаже подкрепа и ще инициира кампания за набиране на средства.

Такава кампания в скоро време ще бъде обявена и в Никопол.

 Посолството ни също ще подпомогне кампанията за изграждане на музей на рав Йосеф Каро, с цел и увеличаването на потока от израелски туристи към Никопол.
По покана на рав Йосеф Саламон, делегацията взе участие и в празника Бар Мицва в Йеросалим, в който участваха деца от България , Европа и Русия, информира още Анелия Димитрова.

 

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...