Начало / На фокус / Новият Цар на лозята коронясаха в ПГ по лозарство и винарство в Плевен (снимки)

Новият Цар на лозята коронясаха в ПГ по лозарство и винарство в Плевен (снимки)

С ритуала по коронясване на новия Цар на лозята започна днес празникът Трифон Зарезан в Професионалната гимназия по лозарство и винарство „Александър Стамболийски” в Плевен. По традиция най-старото земеделско училище в страната посреща много гости за празника на лозаря и винаря с греяна ракия и вино. Всички бяха поздравени от директора на училището Геновева Николова. „Любовта към земята, лозата и виното са важни. Но още по-важно е във всичко, което се прави, да се влага душа и сърце“, подчерта тя.

След което досегашният Цар Емил Кръстев предаде короната на новоизбрания Явор Бондоков от 11 а клас. Той е избран от ученическия и педагогическия съвет. И негово задължение оттук-нататък е да се грижи за лозята заедно с опитните специалисти. Първата стъпка в тази грижа е зарязването на лозята.

Възседнал кон,  новоизбраният Цар  поведе всички към лозовия масив, където беше извършен ритуалът по зарязването с пожелание за плодородие.

В лозето на ПГ по лозарство и винарство заряза и зам.-кметът Милен Яков.

Гости  за празника бяха още Албена Тотева – началник на РУО – Плевен, проф.  Христина Янчева – ректор на Аграрен университет – Пловдив, Красимир Михов – декан на факултет в Аграрен университет – Пловдив, директори на професионални гимназии в града и бивши директори на ПГ по лозаро и винарство – Бисерка Илиева и Красимира Енчева.

 

Следваща Предишна

Следваща Предишна

 

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...