Акценти
Начало / Общество / Министър Бозуков: Очаква се България да изнесе над 62 милиона литра вино

Министър Бозуков: Очаква се България да изнесе над 62 милиона литра вино

България е произвела  128 милиона литра вино през 2016 година, като се очаква да бъдат изнесени над 62 милиона литра вино. Това съобщи днес в Плевен министърът за земеделието и храните в служебното правителство проф.д-р Христо Бозуков, кой беше в  Института по лозарство и винарство в Плевен на празника Трифон Зарезан. Тук съм, за да дам знак  на лозарите и винарите, че трябва да бъдат в тясна връзка с българската наука, подчерта проф. Бозуков при посрещането му от директора на института проф. Иван Пачев.

Министърът заяви, че метеорологичните условия не са били много благоприятни за лозите и вероятно ще има известен процент измръзвания. Надяваме се обаче това да не се отрази съществено на реколтата, защото тя не зависи само от времето, а и от обработките , от опазването на лозята от болести и неприятели, коментира министърът. На журналистически въпрос проф. Бозуков заяви, че ревизията в земеделското министерство тече и до края на месеца ще има резултати, но не коментира подробности предварително. Той посочи, че целта на земеделското министерство е всички сектори да функционират нормално и засега не вижда някакви проблеми в тази посока.

Министърът участва в ритуала зарязване на лозята в научно-производствената база на института в местността Томовското. Празника на института уважиха и областният управител Ралица Добрева,кметът на Плевен Георг Спартански, председателят на общинския съвет Мартин Митев, много лозари и винари от страната. Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци изпълни празнична програма.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...