Акценти
Начало / Общество / Новият параклис в Бохот ще има и камбанария

Новият параклис в Бохот ще има и камбанария

На 20 юли 2016 година новопостроеният параклис „Свети пророк Илия“ в плевенското село Бохот отвори врати. Така най-после местните жители вече има къде да запалят свещичка и да се помолят, след като десетилетия наред това беше невъзможно. Църквата „Свети пророк Илия“ /една от най-старите в Плевенска област изградени от камък/ се е разрушила изцяло през 60-те години на миналия век. Кметът Цветан Кънев обаче иска да доведе всичко до край. След като с помощта на общината, Плевенската митрополия и хора от селото е построил параклиса, сега си е поставил нова цел – да изгради и камбанария за него.

„Вуйчото на отец Михаил, /свещеникът на селото/ – Бочо Тодоров Готев, ни дари камбана за новия параклис. Срамота е след като получихме такова ценно дарение да нямаме камбанария. Не искам пари, за да я изградя. Събирам материали. Вече разполагаме с почти всичко необходимо. Остава само изграждането. Ще изчакаме пролетта на следващата година, за да е хубаво времето и ще започнем работа. Трябва да е готова за празника на селото – 2 август /по стар стил/ и тогава официално ще я открием“, огласи плановете си кметът. Първият човек на селото разкри и защо именно той се е заел със строителството както на параклиса, така и с предстоящия на камбанарията.

„Това е моето хоби. Ето сега, докато разговаряме, се намирам в Пловдив, където купих две икони за нашия параклис“, заяви Цветан Кънев.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...