Акценти
Начало / Икономика / Новият Закон за устройство на териториите налага строг контрол на летните градини

Новият Закон за устройство на териториите налага строг контрол на летните градини

В едногодишен срок всички разрешения за летни градини и преместваеми съоръжения, които са издадени по стария ред, следва да бъдат въведени в съответствие с новите изисквания на Закона за устройство на териториите (ЗУТ). Това съобщи днес на оперативното заседание в Община Плевен главният архитект на Плевен Светослав Митев. Едногодишният срок тече от 1 април тази година.

Арх. Митев обясни, че, съгласно новите изисквания, за летните градини и преместваемите съоръжения следва да бъде изготвена пълна и подробна проекта документация, която ще се разглежда на експертен съвет, назначен в Общината. Документацията трябва да съдържа архитектурно-художествен проект, съобразен с градския дизайн, инженерна част, както и пълни проекти за мрежата на техническата инфраструктура.

Нови изисквания има също за собствениците на машини за пуканки, царевица, сладолед. Те трябва да представят сертификат на съоръжението, от който да е видно, че отговаря на здравно-хигиенните норми.

„Нека се знае отсега, че контролът ще бъде още по-стриктен и засилен. Надявам се  това да допринесе да няма своеволия, да няма странни архитектурни хрумвания, които да се налагат на обществото под формата на причудливи съоръжения, част от които са опасни”, коментира кметът Георг Спартански.

Арх. Митев поясни, че цялостната визия на централната пешеходна зона на Плевен е такава, че не може да има единен дизайн на летните градини. „Затова всеки проект ще бъде разглеждан поотделно от експертната комисия. Въпросът е да бъдат направени грамотни, със съвременна визия проекти. При одобряване на проект ще се има предвид сградите в съседство, има ли в близост паметници на културата”, обясни главният архитект на Плевен.

В проекта за ремонт на пешеходната зона от площад „Свободата” до Драматичния театър, зоните на летните градини и преместваемите им съоръжения – цветарници, столове, маси, навесни конструкции,  ще бъдат съобразени с цялостната визия, допълни той.

Сега предстои Общинският съвет да приеме промени в Наредба 15 за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на Община Плевен, за да бъде синхронизирана със законовите промени.

Бланките, с които ще се заявяват в Общината нови преместваеми съоръжения, вече са коригирани съобразно промените в ЗУТ.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...