Начало / Образование / Новият директор на НУИ – Плевен: Ние сме длъжни да създаваме стандарти

Новият директор на НУИ – Плевен: Ние сме длъжни да създаваме стандарти

Националните училища по изкуствата не са създадени самоцелно, а да отговорят на потребностите на талантливите деца, на децата с дарба да се развиват в професионална атмосфера, при високо подготвени специалисти, които да им помогнат да развият своите таланти. Затова нашата цел е повишаване професионалната подготовка,  качеството на културния продукт, който произвеждаме. Ние сме длъжни да създаваме стандарти как едно дете трябва да игра, свири, танцува или рисува. Това каза новоназначеният директор на НУИ „Панайот Пипков”  в Плевен – Румен Тодоров, на първата си среща с журналисти, очертавайки линията, в която ще бъдат насочени усилията му за развитие на училището в следващите четири години на мандата му.

Официално той е встъпил в длъжност от 25 ноември, след като се класира с най-висок резултат в конкурса за директор на плевенското училище по изкуства, който се проведе на 4 ноември в Министерството на културата.

Румен Тодоров призна, че не е очаквал такъв резултат, но в никакъв случай не се чувства неподготвен за него. „От 1982 г., с известни прекъсвания, съм в училището. Познати са ми традициите ,задачите и мисията на училището”, заяви той.

Основната му цел като директор ще е да върне творческата атмосфера в училището, която през последните години на преход е позабравена. Оказахме се изгубени в прехода, перифразира заглавието на известен филм Тодоров. За да върне този творчески дух, новият директор ще насочи усилията си към привличане на талантливи деца от съседните области около Плевен, за да бъде изпълнен и смисълът на училището, което е със статут на национално. „Национално е това училище, в което минимум 5% от децата са от околните области. Сега статистиката показва, че 97% са от Плевен и околностите, и само 3% от други области”, посочи Румен Тодоров.

„Това ще е мисията ми – да откриваме тези талантливи деца, а не да ги чакаме сами да дойдат при нас. Преди години имаше система – от школата се насочваше към училищата по изкуствата, после към Консерваторията. Сега се работи в конкурентна среда и ако чакаме някой сам да дойде, само ще чакаме. Трябва да ги търсим тези деца”, категоричен беше новият директор и обясни, че затова ще наблегне на рекламирането на училището, на презентирането на продукта на учениците, за да убеди родителите, че в плевенското училище по изкуствата децата им ще получат най-добро развитие.

Що се отнася до промени в ръководството на училището навият директор заяви, че засега смята да работи със стария ръководен екип и вече е поканил досегашния зам.-директор Николай Михайлов да продължи да изпълнява тази длъжност. „Ще правя промени постепенно и в най-подходящия момент”, подчерта Тодоров.

Друг акцент в работата му като директор ще е да привлича  качествени преподаватели, които ще бъдат притегателен център за талантливите деца. „Ще търся, каня, убеждавам можещите преподаватели. Имам поглед, кои са работещите колеги от страната, за да дойдат да работят в нашето училище. Защото има ли стойностен преподавател, има и качествен клас”, каза Тодоров.

Сред приоритетните му задачи ще е да бъде вдигнато средното ниво на професионална подготовка на учениците, за да бъде върната традицията те да участват в културния афиш на Общината. Стъпка към постигане на това е учениците от НУИ „Панайот Пипков” да са сред публиката на многобройните концерти, които се организират в Плевен. „Защото слушането на музика е част от тяхното обучение. Този занаят се учи и със слушане”, категоричен е директорът.

 

„Новият директор има здрава основа, която да развива и вярвам, че промените, които ще направи, ще са в отговор на съвременните изисквания. Пожелавам му да работи така, че неговото директорство да остане в историята на училището като ярък период”, пожела Ваня Делийска в качеството си на член на Обществения съвет към НУИ „Панайот Пипков”, а също и като участник в комисията, оценявала кандидатите за директор.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...