Акценти
Начало / Общество / Новият бюджет – рестриктивен, но само спрямо разходите за администрацията

Новият бюджет – рестриктивен, но само спрямо разходите за администрацията

Основните параметри на проекта за Бюджет 2012 г. на Община Плевен бяха представени за публично обсъждане днес откмета доц. Димитър Стойков и зам.-кмета  по финансите Алексей Зелов.При представянето кметът определи новия бюджет като рестриктивен, но само в частта му за административни разходи. Във всички останали направления – здравеопазване, образование, култура, социални дейности, спорт сме запазили, дори леко увеличили средствата за издръжка спрямо 2011 г., подчера доц. Стойков.

Конкретните цифри по пера в бюджета бяха представени от Алексей Зелов. При последвалото обсъждане дебат предизвикаха средствата определени за ремонт на уличната мрежа. От изложението на зам.-кмета Зелов стана ясно, че за това са заложени 282 хил.лв. Според бившия кмет Найден Зеленогорски, който участва в обсъждането, тези средства са недостатъчни. „Ако не се правят ремонти , само за година-година и половина уличната мрежа ще рухне”, предупреди той. Сегашният кмет доц. Стойков отвърна, че наистина средствата за тази дейност са недостатъчни, но са точно толкова, колкото са били предвидени през 2011 г. Всъщност приликата между Бюджет 2012 и този от 2011 г. беше в основата на отправените реплики от страна на г-н Зеленогорски. „В предложения проект не виждам нещо по-различно от миналогодишния бюджет и съм изненадан, че тогава съветниците от ГЕРБ не го подкрепиха”, каза той. Доц. Стойков парира, че е некоректно да се оприличават двата бюджета, дори само заради факта, че тази година има увеличение с 6 млн. лв. спрямо миналата година.

Добрият тон при обсъждането на бюджета беше запазен и Найден Зеленогорски обеща, че от опозицията ще подкрепят бюджета, ако той бъде прецизиран, в него има развитие и се усеща повече позитивизъм. Че бюджетът няма да мине много лесно през Общинския съвет подсказа и изказването на Георг Спартански, който каза, че в него липсвали ясно изразени акценти и приоритети. Това е бюджет на оцеляването, а не на инвестирането, подчерта той и настоя да чуе какви цели ще преследва ръководството на Община Плевен през новата финансова година.

Сред целите на бюджета на първо място кметът доц. Стойков постави намаляването на данъчната тежест за гражданите и фирмите, която ще бъде с 9% по-малка спрямо миналата година. Безспорен приоритет е работата по европейски проекти. В момента се работи върху шест проекта на обща стойност 19 млн. лв.  и се подготвят още толкова за около 50 млн. лв. Привличането на инвеститори е друга основна цел. Доц. Стойков още веднъж подчерта, че новият бюджет е рестриктивен, но реален и изпълним.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...