Начало / Общество / Новите 14 електробуса и зарядни станции за тях вече са в Плевен

Новите 14 електробуса и зарядни станции за тях вече са в Плевен

Нови 14 електробуса и също толкова зарядни станции за тях бяха доставени предсрочно в Плевен по  проект „Утвърждаване на екологосъобразния обществен транспорт в Плевен”, процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух – BG16M1OP002-5.004, по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”. Проектът се реализира от Община Плевен в партньорство с общинското дружество „Тролейбусен транспорт” – Плевен.

Експлоатацията на новите превозни средства ще се оптимизира чрез интегрирането им  към съществуващите интелигентни и екологично чисти транспортни системи на масовия градски обществен транспорт на гр. Плевен. Електробусите ще обслужват линии предимно в Индустриалната зона на Плевен.

Зареждането на батериите, чиято гаранция от производителя е 8 години, ще става през нощта от 00.00 до 04.00 часа,  едно зареждане ще гарантира две работни смени, или около 300 км пробег. Напълно климатизираните електробуси разполагат с 32 седящи и 27 правостоящи места и обособена зона за майки с колички и трудноподвижни хора. Достъпът до тях е улеснен благодарение на механична рампа и система за накланяне.

В момента се извършва монтаж на зарядните станции – 6 на новото тролейбусно депо, а останалите – на терена на старото депо, срокът е три месеца. До завършване на дейността и определяне на линиите на електробусите те ще бъдат включени в обслужването на тролейбусните маршрути в града.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...