Акценти
Начало / Избори / Европейски избори 2019 / Новите ни евродепутати ще са от ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС, ВМРО и ДБ

Новите ни евродепутати ще са от ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС, ВМРО и ДБ

Според резултатите от паралелното преброяване Коалицията на ГЕРБ и СДС  е с убедителна победа на проведените вчера в България избори за европейски парламент.  С 29.8% , според паралелното преброяване на „Галъп”, ГЕРБ-СДС са първи. БСП е втора с 24.4% („Галъп”), трета е ДПС с 16.9% („Галъп”). Депутати в европарламента ще изпратят още ВМРО-БНД, спечелили около 8% от подадените гласове, и „Демократична България” с около 6%.

При това разпределение на гласовете 17-те български депутати ще са: 7 от ГЕРБ и СДС, 5 от БСП, 3 от ДПС, 1 от ВМРО-БНД, 1 от „Демократична България”.

Близо под чертата остана „Воля” на Весерлин Марешки с 3.5%.  Независимият кандидат Десислава Иванчева  с 1.7% изпревари „Атака” и „Коалиция за България” АБВ.

Без да е отчетен  преференциалният вот,  имената на новите български евродепутати са: Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Лиляна Павлова (ГЕРБ) и Александър Йорданов (СДС); Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов, Сергей Станишев (БСП);  Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Илхан Кючюк (ДПС); Ангел Джамбазки (ВМРО) и Радан Кънев („Демократична България”). Възможно е ВМРО да има двама евродепутати, ако след окончателните резултати „Демократична България“ падне под 6%.

В следващите пет години те ще представляват страната ни и ще защитават интересите й в ЕП, избрани с едва 30.8% от имащите право на глас. За сравнение на предишните евроизбори през 2014 г. избирателната активност беше 35.84%.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...