Акценти
Начало / Общество / Нова програма праща разпределените дела директно във ВСС

Нова програма праща разпределените дела директно във ВСС

окръжен съд плевене

От началото на тази година в Плевенския съд е въведена нова версия за електронно разпределение на делата, която изпраща протокола с разпределението директно във ВСС. Разпределение на делата, тоест кой съдия ще гледа конкретно дело, се извършва веднъж на ден на произволен принцип, като се следи за равни проценти натовареност на съдиите. Това обясни днес съдия Красимир Петракиев, зам.-председател на Окръжен съд – Плевен, който се срещна с журналисти по повод Деня на отворените врати в плевенското съдилище.

съд

Съдия Петракиев, който е и пиар на институцията,  разясни дейността на съда, като се спря по-подробно на процедурите и начините, по които гражданите могат да извършват съдопроизводствени действия, как да се снабдяват с информация по заведени от тях дела. За улеснение на гражданите всичките деловодства , отделения и архив  на Окръжния и на Районния съд са събрани на първия етаж на съдебната сграда, обясни Петракиев.

Журналистите имаха възможност да влязат в помещението на Наказателното деловодство насъд Окръжен съд – Плевен, където се съхраняват веществените доказателства за дела, които са насрочени  за близките дни. Сред тях бяха автомобилни гуми и дълга, дървена сопа.

В Плевенския окръжен съд работят 27 съдии и 42 административни служители, а в Районен съд съдиите са 25, служителите – 61.

Съдът разполага с 70 персонални компютъра, включени в обща мрежа. В повечето от съдебните зали съдиите разполагат с компютър, което им позволява да правят бързи справки при необходимост, обясни Петракиев. Това е много ценна придобивка, като се има предвид , че в момента имаме 13 действащи кодекса и над 200 закона. Разбира се във всяка съдебна зала има и паник бутон, но в дългогодишната си практика съдия Петракиев няма спомен  да се е налагало използването му.

За днешния ден, в който се отбелязва Деня на конституцията и е празник за юристите, в Плевенския съд ще  посрещнат и две групи ученици – 10-токласници от СОУ „Иван Вазов” и 11-токласници от Математическата гимназия. Учениците ще се запознаят накратко с работата на съда и ще получат практични  съвети къде и как могат да си извадят свиделество  за съдимост или други необходими документи.

Окръжен съд архив

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...