Акценти
Начало / Общество / Новата централна пешеходна зона на Плевен – след 5 до 10 години

Новата централна пешеходна зона на Плевен – след 5 до 10 години

Проектантски екип с ръководител арх. Красимир Попов спечели първа награда в обявения конкурс за изработване на идеен проект за “Обновяване и модернизация на градската среда чрез реконструкция на централната пешеходна зона на гр. Плевен”. Конкурсът беше обявен от Община Плевен с цел да се даде възможност за избор на проектант за техническата и работна фаза на проекта, както и да бъдат определени обема и етапите за изработване на тези проекти и за изпълнението на обекта.

На второ място беше класиран проектът на софийското Обединение “Вамос и СИК”, а на трето – плевенското “ДММ Дизайн” ЕООД.

Как би могъл да изглежда централния площад на Плевен, разположените на него административни сгради, зелената площ около тях, Градската градина и централната пешеходна зона до Драматичния театър не е тайна. Платна с визуализираните идеи на архитекти и проектанти могат да бъдат разгледани във фоайето на зала “Катя Попова”. Изложбата трябваше да остане там до 28 септември, но много плевенчани са проявили интерес и са я разгледали, затова ръководството на общината е взело решение платната да бъдат изложени и в близките поне 10 дни. След това ще има и обсъждане на проектите.

Разговаряме с ръководителя на екипа, спечелил първо място в конкурса – арх. Красимир Попов, за това как според тях ще е по-добре да бъде организирано пространството в централната пешеходна зона и как може да бъде модернизирана градската среда.

Арх. Попов, има ли сега проблеми централната градска част?

-При направения анализ установихме, че централната градска част има два основни, проблема, които са свързани. Единият е пространствен, а другият – социален. Липсата на мащаб и ситуиране разпада пространството и площадът е нежелано за посещение от плевенчани място. Затова, определяйки параметрите в проекта на пространството, ние определяме четири площадни пространства с нови пространствени характеристики.

Четири площада?

-Основният площад е сакралният, тържественият, който е пред мавзолея костница “Св. Георги Победоносец”, той е предназначен за официални и важни обществени мероприятия. Вторият площад е административен и делови, свързан е със сградите на управлението – община и областна администрация, сградата на Пощата и зала “Катя Попова”. Третият площад е информационно-рекламен – той е между областна администрация и фонтаните. Последният площад е пред читалище “Съгласие” – той е забавен и развлекателен, музикален, с естради, площадки за представления и т.н. Всичко това се отнася за първия етап на проекта, в който един от най-основните елементи в градското пространство е каскадата.

Какво предвиждате за нея, каква ще е ролята и присъствието й?

-Каскадата е забележителна като творение на парковата и ландшафтна архитектура, тя е уникална за България. Но има един технически проблем, който е свързан с това, че се ползват големи количества прясна вода. Искаме там да запазим това пространствено решение като с технически средства да направим така, че каскадата да работи не ограничено време, а целогодишно. Смятаме, че както във всеки един европейски град реката трябва да минава през центъра на града и през площада без да бъде скрита, така трябва да стане и в Плевен. Но сега реката е замърсена. А има средства, с които тя може да бъде направена така чиста, че да не се срамуваме от това, че през нашия град минава река.

Къде остава Градската градина?

-Градската градина е втори важен етап в проекта. За нея сме предложили нов вход, кой е връзка с парка “Скобелев” и комплекса на Регионалния исторически музей. Второто ново нещо е пробив с една пауза – панорамна тераса, която прави връзка с тази част на града към ул. “Вардар”, която сега липсва. И третото нещо, което сме предложили, е изчистване на източната част на Градската градина от всички места за забавление и детски кътове и концентрирането им около Центъра за работа с деца, където ще бъдат интегрирани нови детски площадки.

Третият етап е свързан с обновяването и модернизацията на пространството от площад “Свобода” надолу по ул. “Васил Левски”. Предлагаме нов подход на решаване на площадното пространство на един паметник, който е претърпял през последните години 2-3 преустройства /бел. – става дума за мястото, където беше бившия паметник на съветския воин/. Ние правим площадно пространство с нови характеристики, използваме фона на нови насаждения от висока растителност със свободен партер, които ще се използват също за социални контакти. Запазваме зоната за запалянковците и зоната за шах, допълнително ще се направи още една зона като вкарваме площада в площадното пространство. Другото нещо – в момента площад “Свобода” има 2 кестена и 2 чинара. Ние освобождаваме тревния партер на паметника, вкарвайки неговия основен обем и постамента, който допълнително е сложен в площадното пространство, с достъпен от двете страни. Всъщност създаваме един зелен обем в северозападна и в югозападна посока, освобождавайки я към комплекса от застроени стари сгради и в цветния партер към каскадата.

Следващата реконструирана зона е около Драматичния театър и банката, в която ние отдаваме дължимото на кулата пред църквата “Св. Николай” като запазваме една възможност за пауза, в която човек да направи контакт с цялото парково пространство, което е зад театъра, във връзка с църквата.

А по самата главна пешеходна улица “Васил Левски” какво предвиждате?

-За силуетите и ул. “Васил Левски” предлагаме графично решение, което е в растера на съществуващите настилки, но с контрастно решение, което позволява в един поп арт стил да решим проблемите със съществуващата обемна растителност, която е надолу. Даваме свобода на конкретните видове, за да могат да бъдат спасени и да бъде удължен техния живот с всички елементи на техния живот – пейки, осветление, павилиони за вестници и др. елементи, които подобряват градската среда. Силуетите илюстрират пространствените решения на централното градско пространство с елементите главно на ланшафтния дизайн, синтеза и художествените решения, които са свързани със социализирането на тези пространства и вкарването на хора в тях. Пространственият проблем е свързан със социалния и с присъствието на хора не на определени места по периферията на площада, в каскадата и Градската градина, както е сега, а и на централното площадно пространство.

Как ще се променят комуникациите, които минават отдолу?

-Комуникациите са съобразени и ги има, а отгоре е една настилка, която има определена дебелина. Тя ще бъде премахната и там ще бъдат засадени растенията, почвените хоризонти не са унищожени навсякъде. Такива неща са правени и смятам, че няма никакъв проблем обемна растителност да бъде засадена. Вече има средства, с които правим и зелени покриви, така че няма проблем и обемна растителност да бъде направена на площада като не говоря само за площно озеленяване.

Какво ще правят през зимата хората около каскадата, ако работи?

-Нашето убеждение е, че е по-добре да я има живата река и водата, която да бъде вкарана там, отколкото да бъде един мъртъв бетон. Искаме живата вода да минава през Плевен, както е във всеки град.

Колко време ще отнеме реализирането на цялата тази идея – да имаме всички тези реконструкции и зеленина на модернизираната централна пешеходна зона на Плевен?

-Това е много мащабна идея, която обхваща около 120 декара площ. Тя е разпределена от възложителя община Плевен на четири части. Но ние смятаме, че в един срок от 5 до 10 години тя може да приключи окончателно и в четирите етапа в този им обем.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...