Начало / Икономика / Новата структура на Селскостопанска академия не предвижда закриване на институти

Новата структура на Селскостопанска академия не предвижда закриване на институти

При преструктурирането на Селскостопанска академия не се предвижда закриване на институти. Това заяви днес в Плевен проф. Тотка Трифонова, председател на Селскостопанска академия. Тя участва в представяне на концепцията за развитие на Селскостопанската академия днес в Института по лозарство и винарство, в което участваха представители на структурните звена и институти от Северна България.

Досега са проведени две такива публични представяния, които са организирани от Министерството на земеделието и Селскостопанска академия

Проф. Трифонова поясни, че се предвиждат законодателни промени, за да се отстранят някои слабости в действащия Закон за Селскостопнската академия и така да се даде възможност академията да се развива като съвмременна институция, добре  структурирана и ориентирана към приоритетите на българското земеделие. И най-важното да е отворена към бизнеса, подчерта проф. Трифонова.

Тя посочи като основна слабост сегашният модел на финансиране, който трябва да бъде променен, за да стимулира академията да работи. „Нужно е средствата, които са резултат от труда на учените, да се връщат обратно в звената за тяхното развитие”, каза проф. Трифонова.  В основата на преструктурирането  е  и решаване на проблема с намаляващия капацитет на академията. „Трябва да намерим механизъм, структура, която да консолидира  академичния състав в по-големи единици и да работи за основните приоритети”, изтъкна председателят на академията.

По думите й държавата е  дефинирала основните цели и принципи за преструктуриране,  при които ясно е декларирано, че няма да се допусне загуба на академичен състав и продажбата на активи.

„Приети са целит и  задачите, като чакваните резултати  са  институтите да се обединят в три финкционални центъра, без  институтите да губят своята юридическа самостоятелност. На този етап още не се обсъжда къде ще бъдат базирани тези центрове”, обясни проф. Тотка Трифонова.

 

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...