Начало / Любопитно / НЛО също има свой световен ден

НЛО също има свой световен ден

ufo

На 2 юли се отбелязва Световния ден на Неидентифицираните летящи обекти. Денят е избран по предложение на  Хактан Акдоган, създател на Международния музей на НЛО в Истанбул, Турция. Предложението му е публикувано през 2001 г. Датата е свързана с годишнина от инцидента в Розуел, САЩ  , където през юни — юли 1947 г.  е намерено катастрофирало НЛО.

Словосъчетанието „неидентифициран летящ обект” е буквален превод от английски на термина „unidentified flying object“ (съкратена форма UFO). Предполага се, че терминът е въведен от първия ръководител на проекта „Синя книга“ Капитан Едуард Дж. Рупелт някъде между 1951 и 1953. Съществуват обаче и твърдения, че името НЛО е използвано в доклад на военновъздушните сили на САЩ поне две години по-рано.  Друго популярно наименование на явлението е „летящи чинии”.

Широко срещано е мнението, че наблюденията на НЛО са тъждествени на наблюдения на извънземни космически кораби, макар никога до този момент да не са излагани категорични доказателства за това.

Съобщения за странни неидентифицирани въздушни феномени има от средата на XIX в. до началото на XX в. Първото модерно документирано наблюдение на НЛО е от юли  1868 г. Случило се е в града Копиапо, Чили.

По време на Втората световна война са наблюдавани така наречените „Фу-изтребители” (топки от светлина), които са следвали самолетите както на Съюзниците така и на Оста.

На 25 февруари, 1942, американската армия засича и визуално, и на радар неидентифициран летателен апарат над Лос Анджелис, Калифорния. Апаратът останал в небето въпреки поне 20 минутната стрелба по него. Произходът на апарата остава неизяснен. Инцидентът по-късно става известен като Битката за Лос Анджелис.

През 1946, са направени повече от 2000 съобщения за неидентифицирани летателни апарати в скандинавските страни, заедно с изолирани съобщения от Франция, Португалия, Италия и Гърция, тогава са наричани „руска градушка”, а по-късно и „ракети-призраци,” защото се е смятало, че мистериозните обекти са руски тестове на трофейни германски ракети Фау-1 или Фау-2. Оказало се е, че случаят не е бил такъв и феноменът останал необяснен. Над 200 са следени с радар и биват определени като “реални физически обекти” от шведските военни. Голяма част от останалите са смятани за метеори.

В България първото документирано свидетелство е от 1858 г. във варненското село Аврен, когато три приличащи на звезди тела преминават над Гергьовденския общоселски събор. Инцидентът е описан от Илия Блъсков, който посещава селото 8 години след това. Подполковник Дочо Генковски от авиобаза Граф Игнатиево на два пъти среща НЛО по време на дежурни полети през 1964 г. и 1966 г. Според разказ на съпругата му по време на втората среща той изчезва за 10 минути от полезрението на радарите.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...