Акценти
Начало / Общество / Ниско равнище на отменените съдебни актове през 2017 отчитат от Административен съд – Плевен

Ниско равнище на отменените съдебни актове през 2017 отчитат от Административен съд – Плевен

69.3 процента от делата на Административен съд – Плевен, върнати за касационна проверка, са потвърдени изцяло, а отменените са 25.5 процента. Това показва, че значителна част от съдебните актове, по върнатите след касационна проверка дела на Административен съд – Плевен, са оставени в сила от Върховния административен съд. Данните показват, че се постига една от основните стратегически цели на съда – повишаване качеството на постановените съдебни актове и поддържане на ниско равнище на отменените и изменени съдебни актове за сметка на оставените в сила такива, се посочва в отчетния доклад на съда за 2017 г., който беше представен на провелото се общо събрание на Административен съд – Плевен. Отчетният доклад представи Председателят на Административен съд – Плевен съдия Полина Богданова – Кучева.

Тя отчете много добри резултати при осъществяване работата на съда по показатели: общ брой свършени дела, свършени в срок дела, срок за изготвяне на съдебните актове, резултат от върнати след касационна проверка обжалвани и протестирани дела.

През 2017 г. в Административен съд – Плевен са постъпили и образувани общо 1140 дела: 682 броя първоинстанционни дела и 458 броя касационни дела. Към общия брой обазувани дела се прибавят и 169 висящи към началото на отчетния период дела от предходни периоди.

От общия брой дела за разглеждане през 2017 г. (1309 броя), свършени са 1055 броя дела (от които общо решени по същество дела – 758 броя и общо прекратени дела – 297 броя). Това представлява 80.7 % от общия брой дела за разглеждане през 2017 г. Като се вземе предвид обстоятелството, че през част от отчетната година съдът е работил с намален състав на съдиите, тези данни са добра илюстрация на бързата и ефективна работа на съдиите в Административен съд – Плевен, както и за добрата организация по подготовката и провеждането на съдебните заседания, за което заслуга имат и съдебните служители, посочи съдия Полина Богданова – Кучева.

През 2017 г. по всичките 1055 броя свършени дела съдебните актове са постановени в срок до 1 месец, което представлява 100 % от свършените дела. Данните по показател срочност за разглеждане на делата са много добри: 82.7 % от всички свършени дела през 2017 г. са приключили в срок до 3 месеца от датата на насрочване на първото по делото открито съдебно заседание.

Съдия Георги Чолаков  – председател на Върховен административен съд, който беше гост на отчетното събрание, изрази много добрите си впечатления от дейността на Административен съд – Плевен през 2017 г. и от цялостната организация и качеството на работа на съдиите и съдебните служители въпреки тенденцията за увеличаване на Административните дела. Обърна внимание на факта, че от 614 броя дела подлежащи на обжалване, 40 % са обжалвани. Факта, че 60% от делата не са обжалвани е свидетелство за високия професионализъм, който притежава съдийският състав на Административен съд Плевен. Налице е добра и убедителна обоснованост, ясни и логични мотиви, които са убедили страните в правилността на поставения съдебен акт и те са предпочели да не упражнят правото си на касационна жалба. Съдия Милка Панчева, и.ф. заместник председател на ВАС и ръководител на 2-ра колегия на ВАС, отбеляза, че съдиите в Административен съд – Плевен, както и в другите административни съдилища в страната, с работата си дават основание да се заяви, че е изградено много ефективно административно правосъдие, водещо по бързина и качество на правораздаването.

Сред официалните гости на събранието бяха още: съдия Мирослав Мирчев – председател на 8-мо отделение на ВАС, съдиите от ВАС Теодора Николова и Георги Георгиев, Александър Николов – главен секретар във ВАС, съдия Александър Григоров – председател на ОС – Плевен, Ваня Савова – Окръжен прокурор на Плевен и Иван Шарков – Окръжна прокуратура – Плевен.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...