Акценти
Начало / Икономика / Ниските изкупни цени изправят единствения незрящ фермер в Плевенско пред фалит

Ниските изкупни цени изправят единствения незрящ фермер в Плевенско пред фалит

Поради ниската изкупна цена на млякото единственият незрящ фермер в Плевенско е принуден да продава част от кравите си, за да закупи фураж за зимния период. 36-годишният Драгомир Начев се занимава с животновъдство повече от 10 години.  В момента гледа 16 крави във фермата си в село Дебово, Никополско. Когато е 26-годишен губи напълно зрението си след усложнения от диабет. Когато се случва това, имал само 4 крави. Въпреки сполетялото го, той не се предава и успява да увеличи бройката им.

Но сривът в изкупната цена на млякото през последните две години направо ни убива, сподели пред репортер на ИнфоПлевен фермерът. Преди дни той е получил съобщение от фирмата, която изкупува млякото му, че ще забави плащанията за месеците юни и юли. Така вместо около 6-7 число на следващия месец, ще му преведат парите около 20-то число. А Драгомир разчита на тези пари, за да плати на пастира. Досега със спечеленото от продажбата на млякото, купувал и фураж, като добавял и от инвалидната си пенсия, която е в размер на около 300 лв.

Фермерът се е обръщал за помощ към различни институции,  но не намерил  подкрепа. За да излезе от затрудненото положение, ще трябва да продаде част от кравите си. Това обаче го изправя пред опасността да изгуби субсидиите, ако броя им падне под 10.

За да осигури фураж за зимата, са му нужни около 3 000 лв. Миналата година е теглил кредит, който вече трудно покрива, затова не може да тегли нов. В единия от обектите му вече е спрян токът, заради натрупани неизплатени сметки.

Не ми се мисли какво ще се случи с мен, ако ми отнемат кравите, споделя фермерът, който сам се грижи и за 3.5-годишното си дете.

Младият мъж казва, че от дълги години се бори да има облекчения за хора с увреждания, които искат да имат свой бизнес, а не да разчитат единствено на помощи от държавата. Самият той е писал писмо до Министерството на земеделието за включване в програмата „Де минимис”,  по която се отпускат субсидии за отглеждане на крави. Но оттам ми отговориха, че няма да стане, казва Драгомир. Не може да разчита на подкрепа и от Асоциацията на млекопроизводителите, на която е член.

Затова ще се боря да се обръща повече внимание на младите фермери с увреждания, като мен, заявява Драгомир Начев.  Той обмисля дори да проведе анкета сред млади хора с увреждания дали имат кураж да захванат собствен бизнес и ако се страхуват, каква е причината.

„Не искам и няма да се откажа от фермерството. Това ме крепи жив и ми дава чувството, че съм пълноценен”, заяви младият фермер, който търси подкрепа, за да запази малкото си стадо.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...