Акценти
Начало / Общество / Никопол и Шахты възстановиха връзките си след дълги години прекъсване

Никопол и Шахты възстановиха връзките си след дълги години прекъсване

Договор за установяване на дружески взаимоотношения, след повече от 20-годишно прекъсване, беше подписан между градовете Никопол и руския Шахты. За церемонията в крайдунавския град беше делегация от администрацията на Шахты, ръководена от зам.-кмета Елена Шарварко, както и Генералният консул на Руското консулство в Русе Владимир Климанов.

Архивите разказват, че първите контакти между администрациите, между колективите на производствените предприятия, училища и граждани датират от 1966 год. За многобройните срещи и посещения на делегации от двата града и за топлите приятелски отношения, създали се между хората, се разказваше навсякъде при срещите с руските гости, допълват от пресцентъра на местната администрация. За тридневния престой на руската делегация ръководството на Община Никопол предложи програма, чиято цел бе да представи повече от историята, културата, бита и икономиката на района.

Гостите поднесоха цветя на Паметника на загиналите за освобождението на Никопол през 1877 год. руски воини и на паметната плоча на опълченците от Никополския край, посетиха и Панорама „Плевенска епопея”. Бяха организирани срещи с колектива на НЧ „Напредък 1871” и СОУ „Христо Ботев”. Най-голямата земеделска кооперация в с. Новачене стана домакин на работна среща с представители на бизнеса от общината, на която бяха представени производства на местни фирми и обсъдени възможности за бъдещи контакти.

Особено вълнуващи за гостите бяха срещите с представители на местната общност в селата Лозица и Асеново. Заедно с вокалната група към читалището в Лозица пяха руски песни, а в Асеново станаха част от ритуала по приготовлението на традиционните великденски козунаци. Кметът на Община Никопол Емил Бебенов и зам.-кметът на Шахты Елена Шарварко посадиха пред сградата на местното читалище брезички като символ на българо-руската дружба.

Договорът за установяване на дружески отношения между Никопол и Шахты предвижда сътрудничество в областта на икономиката, културата, спорта, туризма, опазването на околната среда и работата с младите хора.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...