Начало / Икономика / Николай Романов: С 200 лева годишно на крава се купува фураж, достатъчен само за 2-3 месеца

Николай Романов: С 200 лева годишно на крава се купува фураж, достатъчен само за 2-3 месеца

През тази седмица министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обяви, че от 15 октомври 2012 г. до месец януари 2013 г. за сектор “Животновъдство” ще бъдат изплатени средства в размер на 138 млн. лева, които са с 27 млн. лева повече в сравнение с 2011 г. Така животновъдите ще получат 25% повече единична субсидия от миналата. Увеличава се субсидията на животновъдите на глава добитък – за овце от 29 на 41 лв. и за крави – от 150 на 200 лв. Според министър Найденов, по този начин крайните продукти ще могат да бъдат предлагани на пазара на по-нормални цени. Цената на месото вече е увеличена заради рекордно скъпите фуражи, на млечните продукти – също. Точно по тази причина държавата се опитва да компенсира най-вече животновъдите, каза земеделският министър и допълни, че вече е обсъждал с премиера и проектобюджета за следващата година и че най-подпомогнати ще бъдат животновъди и зеленчукопроизводители.

За коментар по темата потърсихме Николай Романов, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Плевен. В момента той гледа 54 доятни крави, 10 юници и 27 други животни. “Това, което ни се предлага, наистина е повече, но е твърде недостатъчно на базата на увеличението на всички разходи, които влагаме за производството на мляко. Който смята, че това е достатъчно – да заповяда, да работи месец, да види до къде ще стигне”, коментира Романов. Според него субсидията не стига да се купи дори един тон фураж, който в момента е 68-70 стотинки за колограм, а млякото се изкупува на 55-60 стотинки максимум за литър.

Поне 3 години трябва да се гледа животното, докато започнат да се вземат пари от него. Непрекъснато има промени в цените, и то все нагоре. За да създадеш една крава, са необходими не по-малко от 3 500 лв. – три години да я храниш, да я поиш, да я лекауваш, ако се наложи, обяснява фермерът и допълва, че не вижда кога реално това, което управляващите говорят, ще се превърне в действие.

Според Романов това, че парите за земеделие и животновъдство в държавния бюджет не стигат, не бива да е оправдание, защото има европейски пари по направление Агроекология. Там са включени средства за хуманно отношение към животните, за пасища, полагат се до 500 евро на животинска единица. Те обаче не са поискани от българска страна. “Четири пъти съм бил в Брюксел, три пъти  в Европейската комисия, когато са решавали определени въпроси. Не съм чул един български представител, освен Людмила Тодорова – председател на Националната аграрна организация на земеделските производители в България, да постави въпроси, които да ни защитят”, уточнява фермерът. От Националната асоциация на млеко- и месопроизводителите са подали писмо през 2010 год. до Министерство на земеделието по отношение средствата по Агроекология, през 2011-та им е отговорено, че през 2012 год. ще се работи по усвояване на парите по направлението. “В един момент се казва, че ние нямаме интерес, че причината е Европейската комисия. Истината е, че нашите представители са проспали това време, когато може да се заявят средства, нямаме нотификация и управляващите крият това от производителите”, допълва Николай Романов.

Стопанинът не знае как ще изкара зимата, моли се да е по-мека, защото с грубия фураж положението не е добро, а концентрираният е много скъп.  И ако миналата година са получили 800 кг царевица от декар, то тази година едва са прибрали по 250 кг, при житото и слънчогледа положенето е същото. “Ако няма някаква държавна политика, която да ни помогне, ще бъде много зле”, коментира Романов и сигнализира за още един проблем, който се очертава пречка за получаване на парите от държавата.

Става дума за дублиране на пасищата. По принцип те се ползват от животновъдите по следния ред. Общината им отдава терените под наем, сключва се договор и след това фермерите предварително плащат наема за цялата година. В началото на октомври обаче се оказва, че пасища са дублирани от софийска фирма, която е дошла и се е начертала, че ги ползва. За това не знаят в община Долна Митрополия, където е стопанството на Романов, в Плевен също му отговорили, че сега научават за проблем. А дублирането на пасища е пречка който и да е фермер да получи полагащите му се субсидии. “Имам законно право да ползвам пасищата, но при това положение ще трябва да се намеси съдът, а това ще отнеме близо година. Без да се смята, че съм платил накуп предварително близо 1 200 лв. наем за пасищата”, казва фермерът.

А причината всичко това да се случва в страната, той обяснява с чувстото на безнаказаност у някои, че могат да присвояват европейски пари.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...