Акценти
Начало / Избори / Европейски избори 2019 / Николай Ненчев в Кнежа: Родното производство се нуждае от спешна защита от държавата

Николай Ненчев в Кнежа: Родното производство се нуждае от спешна защита от държавата

„Наред с всичко останало изключително се вълнуваме от проблема, свързан с пчеларите и с родното производство, което като че ли не намира място на нашия пазар. Има голямо противоречие – хората търсят българското, а ние не успяваме да им го осигурим”. Това сподели при срещата си със земеделски производители и пчелари в Кнежа кандидатът за евродепутат Николай Ненчев – №7 в интегралната бюлетина, издигнат от инициативен комитет като независим кандидат  и подкрепен от БЗНС. Заедно с областния лидер на БЗНС  инж. Милчо Илиев той се запозна отблизо с наболелия проблем на пчеларите – масовото измиране на пчелни семейства. Васил Маринов и семейството пчелари Георгиеви от години са в този бранш. Такова поголовно отравяне на пчелини обаче не са имали досега. Те твърдят, че пръскането със забранени препарати в неподходящо време, когато пчелите са излезли и пият нектар, както и липсата на предупреждение от страна на администрацията и арендаторите за конкретните дати и часове, в които ще се извършва обработката, са основната причина за измирането на пчелите. Липсата на държавна политика за подкрепа на родното производство допълнително ги води към провал. Семейство Георгиеви се издържат изцяло от производство на мед и пчелни продукти, но пчелините им са се стопили от 300 на 100 и продължават да намаляват.

 

„Само преди няколко дни бях в азотно-торовия завод в Димитровград. Проблемът там е същият. Хората плащат данъци, екотакси, при което цената се вдига на тон с около 100 лв. В същото време в Сърбия, Турция и Мароко, които не са част от ЕС, тези екотакси не се плащат. Така убиваме родното производство”, категоричен е кандидатът за евродепутат. Той подчерта, че пазарът е залят със стоки с неясен произход, главно от Китай, а така страда и българският потребител. Решението е в ръцете на държавата, смята Ненчев, цитирайки опита на Франция. Посредством закон супермаркетите са задължени да приемат стока – зеленчуци и плодове, произведени на не повече от 200 км.

„Като част от ЕС трябва да търсим подход за защита на местните производители. В противен случай отиваме към катастрофа. Загубим ли тях, губим държавата, икономиката. Те остават без перспектива, страдат и потребителите. В рамките на ЕП и по отношение на българското законодателство трябва да се предприемат спешни мерки. Това е въпрос, който е залегнал в основата и на нашата програма”, сподели Николай Ненчев.

По-рано същия ден той беше гост на „Колендро” ЕООД град Кнежа, която се занимава с отглеждане на зърнени и фуражни култури. В нея работят около 40 души, а площта, която се обработва, е 60 000 дка земя. Целогодишно в модерен кучкарник се развъждат 50-60 породисти ловни кучета – птичари и гончета.

Пред работниците Ненчев подчерта ролята на ЕС в българското земеделие, защото модерната техника, с която разполага фирмата, е доставена именно с помощта на европейски пари. Що се отнася до тежките корупции и зависимости, с които почти винаги се свързват европрограмите, Ненчев вярва, че можем да се преборим.

„Повече Европа в България” и „Европа за хората”, са основните послания на Николай Ненчев – №7 в интегралната бюлетина, издигнат от инициативен комитет като независим кандидат за ЕП и подкрепен от БЗНС.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...