Акценти
Начало / Икономика / Нивото на безработица в  Плевенско с 4 пункта над средното за страната

Нивото на безработица в  Плевенско с 4 пункта над средното за страната

13 100 са регистрираните безработни в област Плевен, показват последните данни от Бюрото по труда в Плевен. Това е равнище на безработица от 12.2 на сто. Макар и да намалява спрямо същия период на миналата година, нивото на безработица в областта е с 4.3 пункта над средното равнище за страната, коментира Пепа Каракашева, временно изпълняваща длъжността директор на Бюрото по труда.

От регистрираните безработни 51% са жени, а младежите до 29 години – 13.6%. Броят на безработните, които имат непрекъсната регистрация на борсата повече от една година, е 6 471, което е 49.7% от общия брой безработни. От тях 51.6% са жени, 54.4% са хора без специалност и професия, а тези без образование – близо 51%. Голям е процентът на трайно безработните над 50 години – 50.1%.

През ноември новорегистрираните на борсата са 1 364 и те са със 115 повече спрямо предходния месец, посочи Каракашева. Сред новорегистрираните най-голям е броят на тези без специалност – 509, а тези над 50 години са 433, броят на специалистите останали без работа е 391. Освободените са основно от сферата на услугите, от секторите индустрия и селско стопанство.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...