Акценти
Начало / Общество / Нивата на реките ще се понижават през следващите дни

Нивата на реките ще се понижават през следващите дни

Тенденцията към понижение на речните нива остава и днес, съобщават от Басейнова дирекция – Плевен.

Днес ще превали на места с количества около 5-6 л/кв.м. В понеделник, късно през деня и привечер, ще превали на места в Западна България. Количествата ще са около 1-3 л/кв.м. Във вторник слаби валежи ще има в северозападната половина от страната.

През денонощието (от 8:00 часа на 18.03 до 8:00 часа на 19.03) нивата на наблюдаваните реки в страната са се понижили или са останали без съществени изменения. Незначителни повишения са регистрирани на отделни пунктове. Водните количества на реките в почти цялата страна са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са от -18 см до +14 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и утре са възможни краткотрайни, незначителни повишения във водосборите само на реките Янтра и Русенски Лом. На 22 март речните нива ще започнат да се понижават.

Моделът за водосбора на река Искър прогнозира количества на 20 и 21 март над и около средната многогодишна стойност, под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...