Акценти
Начало / Общество / Нивата на реките ще се повишават днес и утре

Нивата на реките ще се повишават днес и утре

Днес и утре ще преобладават повишения на речните нива, информират от Басейнова дирекция – Плевен. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес през нощта срещу вторник и във вторник сутринта валежите ще продължат. Още преди обяд от запад валежите ще започнат да спират, но в Източна България ще вали почти през целия ден. Количествата за нощта срещу вторник и във вторник ще са: в Западна България 5-10 л/кв.м, в Централна и Източна 10-15 л/кв.м, локално до 25-30 л/кв.м. В сряда ще е без валежи.

През денонощието от 8 ч. на 23 април до 8 ч. на 24 април водните нива на повечето от наблюдаваните реки в страната са останали без съществени изменения. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи и средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебанията са от – 8 см до + 54 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и утре, вследствие на прогнозирани валежи, са възможни незначителни повишения на нивата на наблюдаваните реки в целия басейн. По-значителни повишения са възможни във водосборите на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм и Янтра. На 27 април се очаква водните нива на реките във водосбора да се понижават или да останат без съществени изменения. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 25, 26 и 27 април ще бъдат над средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...