Акценти
Начало / Общество / Нивата на реките се повишават заради дъждовете

Нивата на реките се повишават заради дъждовете

Повишенията на речните нива ще продължат, съобщават от Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес в почти цялата страна ще вали с прекъсвания. По-значителни по количество валежите ще бъдат главно в Северна България. Количествата ще са между 3 и 15 л/кв.м. Вероятността за валежи е над 20 л/кв.м, в Северна България е 40-60%.

През денонощието от 8 ч. на 9 април до 8 ч. на 10 април речните нива в по-голямата част от страната са се повишили или са останали без съществени изменения. Понижения са регистрирани на отделни измервателни пунктове. Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания от – 5 см до + 24 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и утре, в резултат на прогнозирани валежи, се очакват повишения на реките в целия басейн. Значителни повишения на нивата се очакват в периода 10-12 април във водосборите на реките Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом. На 13 април се очаква речните нива да се понижават.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...