Акценти
Начало / Общество / Нивата на реките са около праговете за високи води, продължават да се повишават

Нивата на реките са около праговете за високи води, продължават да се повишават

Нивата на реките ще се повишават днес, сочат данните на Басейнова дирекция „Дунавски район“. През деня се очаква да вали почти в цялата страна, като количествата е са около 5-10 л/кв.м.

През денонощието (от 8 часа на 10.01. до 8 часа на 11.01.) нивата на много от наблюдаваните реки в страната са се повишавали. По-съществени повишения на водните нива са отчетени в Дунавския басейн, в резултат на регистрирани валежи и снеготопене. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са от -20 см до +49 см. На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басейн днес и утре речните нива в целия басейн ще се повишават, в резултат на прогнозирани валежи и снеготопене. Моделът за водосбора на река Искър прогнозира водни количества на 12, 13 и 14 януари над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание, успокояват от Дирекцията.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...