Акценти
Начало / Общество / Нивата на реките са около праговете за високи води

Нивата на реките са около праговете за високи води

Нивата на реките са около праговете за високи води, съобщават от Басейнова дирекция – Плевен. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес ще е дъждовно, с преобладаващи количества между 7 и 12 л/кв.м. В северозападните райони ще има по-значителни валежи – 15-25 л/кв.м. През следващите две денонощия валежите ще продължат. През нощта срещу четвъртък – в Северна България ще паднат 1-6 л/кв.м.

Водните количества на реките в по-голяма част от страна са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на реките: средното течение на Искър, Черни Вит при с. Вит (Дунавски басейн).

В резултат на прогнозирани валежи в Дунавски басейн днес са възможни незначителни повишения във водосборите на реките Тимок, Арчар, Лом, Огоста, Искър и долните течения на Вит и Осъм. На 24 март са възможни повишения в средните и долни течения на всички реки в басейна, вследствие на прогнозираните валежи. На 25 март се очаква речните нива във водосбора да се понижават или да останат без съществена промяна.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 23, 24 и 25 март ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. От 24 март ще започне повишение на водните количества, което ще бъде по-значително във водосборите на реките Блато, Батулийска, Искрецка, малък Искър и в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание, успокояват от Басейнова дирекция.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...