Акценти
Начало / Общество / Нивата на реките продължават да се покачват, но няма наводнени участъци

Нивата на реките продължават да се покачват, но няма наводнени участъци

По данни на оперативните дежурни в крайдунавските общински администрации се наблюдава повишение на водните нива на река Дунав и притоците й на територията на Басейнова дирекция „Дунавски район“. Водните течения остават в речните легла, успокояват от Басейнова дирекция – Плевен.

Към 6:30 часа на 10 март няма получени сигнали за наводнения на инфраструктура, жилищни постройки и земеделски земи, вследствие на критични водни нива. Оперативното звено в МОСВ и в Басейнова дирекция „Дунавски район“ е активирано в 24-часов режим на работа, поради постъпила прогноза за покачване на нивото на река Дунав в зоната на „Защита от наводнения“ при Калафат /Видин/.

За днес Националният институт по хидрология и метеорология (НИМХ – БАН) обяви жълт код за дъжд в осемнадесет области: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Смолян, Пазарджик, София област, София, Перник, Кюстендил и Благоевград. През следващото денонощие ще вали дъжд, а сумарните количества ще са между 15 и 20 л/кв.м.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са от -28 см до +28 см. На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басей днес и през следващите 1- 2 дни се очакват повишения на нивата на реките в басейна. По–значителни повишения се бъдат на 10 и 11 март, вследствие на прогнозирани валежи.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 10, 11 и 12 март ще бъдат над средната многогодишна стойност. На 10 март се очаква покачване на водните нива на реките във водосборите на реките Владайска, Банкенска и Малък Искър. В периода 10-11 март ще се покачи водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...