Акценти
Начало / Общество / Нивата на реките продължават да се повишават

Нивата на реките продължават да се повишават

Нивата на реките в долните течения на Дунавския басейн продължават да се повишават, информират от Басейнова дирекция – Плевен. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН) днес ще е без валежи, но в петък от северозапад ще започнат превалявания и до вечерта ще превали на много места, главно в Западна и Централна България. В събота валежите ще продължат, в северозападната половина от страната дъждът ще премине в сняг.

През денонощие (от 8 часа на 12.01. до 8 часа на 13.01.) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение. Повишения, вследствие на оттичане и снеготопене, са отчетени главно в долните течения на реките в Дунавския басейн.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания на речните нива от -28 см до +20 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басейн днес и утре нивата в долните течения на повечето реки в басейна ще се повишават незначително, в резултат на оттичане и снеготопене. На 16 януари, вследствие на прогнозирани количества валежи от дъжд и сняг, се очаква повишение на водните нива в целия басейн.

Моделът за водосбора на река Искър прогнозира водните количества на 15 и 16 януари ще бъдат над средната многогодишна стойност и ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...