Акценти
Начало / Общество / Нивата на реките Искър, Вит и Осъм ще се повишават в следващите дни

Нивата на реките Искър, Вит и Осъм ще се повишават в следващите дни

Очаква се повишение на речните нива през следващите дни заради прогнозираните валежи до края на седмицата. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес преваляванията ще са главно в източната половина от страната в количества до 10-12 л/кв.м. Във вторник на повече места ще превалява в Западна и в Северна България. Очакваните количества са от 5 до15 л/кв.м. В сряда валежи ще има в цялата страна, като количествата ще са от 5-15 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8 ч на 21 до 8 ч. на 22 ноември) водните нива на реките в по-голямата част от страната са останали без промяна или са се понижавали. Отчетени са повишения на отделни измервателни станции. Протичащите водни количества в по-голяма част от страната са около праговете за ниски и средни води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания от + 7 см до – 25 см, информират от Басейнова дирекция „Дунавски район”.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн от днес до сряда речните нива ще се повишават, по- значителни се очакват във водосборите на горните течения на реките Огоста, Искър, Вит и Осъм. Моделът за водосбора на река Искър прогнозира, че водните количества на 23, 24 и 25 ноември ще бъдат около и над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание, успокояват от Басейнова дирекция.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...