Акценти
Начало / Общество / Нивата на реките започнаха да се повишават

Нивата на реките започнаха да се повишават

Повишение в речните нива се очаква през следващите дни, информират от Басейнова дирекция „Дунавски басейн“. Националният институт по метеорология и хидрология прогнозира, че днес на много места в страната ще има валежи от дъжд. С понижението на температурите в Северна България и по високите котловинни полета дъждът ще преминава в сняг. Количества на валежите през нощта ще бъдат между 15 и 20 л/кв.м. Още през нощта срещу петък валежите ще спрат, най-късно в крайните източни райони и в петък и събота ще бъде без валежи.

През изминалото денонощие нивата на повечето от реките в страната са се повишавали. В поречията на река Искър са отчетени по-съществени повишения, в резултат от валежи и снеготопене. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания от – 40 см до + 37 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес речните нива ще продължат да се повишават, като по-значителни се очаква да бъдат на 8 и 9 януари в поречията на Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом, Добруджанските реки. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 7, 8 и 9 януари ще бъдат над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание, успокояват от Дирекцията.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...