Начало / Икономика / Не на 5% рекет, заявиха плевенски енергетици

Не на 5% рекет, заявиха плевенски енергетици

Плакати с надписи „Не на 5% рекет”, „Не убивайте топлофикациите”, „Искаме си работата” и „Плевен има нужда от топлофикация” издигнаха в центъра на Плевен протестиращи служители и работници от „Топлофикация Плевен”. Днес те излязоха на едночасов мирен протест на площада пред Драматичния театър в знак на протест срещу въведената задължителна 5-процентна такса, която производители и търговци на електроенергия трябва да внасят във фонд „Солидарност” в подкрепа на НЕК.

IMG_1842протест топлофикация

Мирният протест плевенските енергетици ще направят и през следващите два дни. Той е продължение на мълчаливият им едночасов протест в края на миналата седмица, когато към работниците и служителите се присъедини и административното ръководство на топлофикационното дружество.

Ако исканията ни за отмяна на тази 5-процентна такса не бъдат чути и няма реакция от правителството, ще преминем към други протестни действия, каза инж. Митко Христов, председател на синдикалната организация към КНСБ в „Топлофикация Плевен”. Той обясни, че до този момент нямат никакъв отговор на изпратената в четвъртък, миналата седмица, декларация от синдикалната организация до правителството, министъра на енергетиката, парламента и разпространена до медиите. В нея те заявиха, че лишаването от още 5 % от приходите от продажба на електроенергия и непризнаването на вноските като разходи при ценовото регулиране ще доведе до финансов колапс на дружеството и невъзможност за изпълнение на дейността.

От  “Топлофикация-Плевен” се опасяват, че тези промени могат да доведат до фалити в сектора.

IMG_1843протест

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...